Távozott a SzegedMa nevű Mediaworks-kiadvány éléről Kapitány Gergely, nincs főszerkesztője a lapnak

2022. november 21. – 14:00

Távozott a SzegedMa nevű Mediaworks-kiadvány éléről Kapitány Gergely, nincs főszerkesztője a lapnak
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év után leköszönt a Mediaworks-höz tartozó szegedma.hu hírportál éléről Kapitány Gergely főszerkesztő – értesült a Szegeder.hu. A szegedi kormányközei újságot már eddig is a Délmagyarország szerkesztőségéből készítették, most újabb változások várhatók, információink szerint Kapitány is ezért távozott.

A 2008-ban alapított SzegedMa egy sokáig magántulajdonban lévő, mindig is jobboldali elköteleződésű lap volt, tavaly áprilisban azonban már arról írtunk, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Délmagyarország Szabadkai úti szerkesztőségébe költözik az addig a Szentháromság utcában működő városi portál, amely szintén része a KESMÁ-nak. Ezt akkor Kapitány úgy kommentálta a Szegedernek, hogy a döntés oka „kizárólag a költséghatékonyság, így döntött a tulajdonos”.

Csorbuló pozíció

Ez a tendencia folytatódni látszik, ugyanis bár a portálnál látványos átalakulások nem történtek a közelmúltban, az észrevehető volt, hogy a két lap az összeköltözésen túl is szorosabban kezdett együttműködni, például több fotós is távozott a megyei újságtól, és azon eseményeknél, ahonnan a Délmagyarország és a SzegedMa is tudósított, gyakran csak egy fotós volt jelen, akinek képei mediaworksös megjelelölést kaptak a kész cikkekben.

Kapitány értesüléseink szerint azért távozott, mert a SzegedMát jobban központosítani tervezik, és így kvázi megszűnt volna hatásköre mint főszerkesztő, a tartalom egy részébe már nem szólhatott volna bele. Ezek a változások már egy ideje kilátásban voltak, de csak mostanában körvonalazódtak a részletek. Úgy tudjuk, megszüntetni továbbra sem tervezik a SzegedMát, mint brand megtartanák, viszont egyre kevesebb forrásból.

Kapitány neve csütörtökön már nem szerepelt a SzegedMa impresszumában, ahol jelenleg nincs is főszerkesztő feltüntetve. (A Wayback Machine nevű internetarchívum-oldal szeptember 29-i rögzítése alapján aznap még ott volt Kapitány mint főszerkesztő.) A felelős szerkesztő továbbra is Kibédi Péter, illetve két újságíró szerepel még. Ha összevetjük a szeptember 29-i és a mai impresszumot, további változás, hogy eltűnt Kapitányon túl további három munkatárs neve, többek között a lap fotóriporteréé is.

Kapitány nem cáfolt

Információink szerint a szerkesztőséget csütörtökön tájékoztatták a változásról. Aznap kerestük levélben az egykori főszerkesztőt, amire

Kapitány azt írta, szerződése értelmében nem nyilatkozhat semmilyen ügyben, tehát nem cáfolta a hírt.

Levelének aláírásában csak a Pécs Aktuál nevű pécsi lap szerepelt, amely impresszumában mint újságíró van feltüntetve, itt az alapítás óta szervesen részt is vesz a portál alakításában. A SzegedMán utolsó cikke november 13-án vasárnap jelent meg, ebben arról ír, hogy a szegedi önkormányzati portál, a szeged.hu már a Fidesz emberének tartja Joób Mártont, a költségvetési csalással vádolt szegedi önkormányzati képviselőt. Erről egyébként mi is írtunk.

Kérdéseket küldtünk csütörtökön a SzegedMát kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-nek és Bonifert Gábornak is, aki a Délmagyarország kiadóigazgatója és lapcsalád-igazgató a Mediaworks-nél, ám cikkünk megjelenéséig senkitől sem kaptunk választ. Azt kérdeztük, igaz-e, hogy Kapitány távozott a SzegedMától, és ha igen, miért; hogy ki veszi át a lap vezetését, ki lesz a főszerkesztő; milyen más változások várhatók még; és hogy milyen tervek vannak jelenleg a SzegedMával a jövőre nézve.

Nincs új főszerkesztő

Kapitány Gergely 2006–14 között még Páva Zsolt fideszes polgármester mellett volt kommunikációs munkatárs Pécsen, majd 2014-ben alapította meg az OK!PÉCS nevű hírportált, aminek 2019-es megszűnéséig főszerkesztője és tulajdonosa volt. Pécsen szervesen részt vesz azóta is a 2020 márciusában alapított Pécs Aktuál életében, ami ma az egyik legolvasottabb hírportál a baranyai városban.

Szegedre 2017 végén került, amikor felkérték, hogy segítsen design és struktúra szempontjából is átalakítani a SzegedMát. Miután ezt sikerült végigvinni, 2018 tavaszától felkérték főszerkesztőnek, amit információink szerint az addigi csapat nem látott szívesen,

ezért fokozatosan lemorzsolódtak a kollégák.

A főszerkesztő addig az a Pintér M. Lajos volt, aki ekkor a vásárhelyi promenad24.hu főszerkesztője lett, a felelős szerkesztő pedig Megyeri Lajos, őket váltotta Kapitány és Kibédi. Végül csak a SzegedMa egyik fotóriportere maradt, egyébként még az irodavezető is távozott.

Hogy ki kerül most Kapitány helyére, kérdéses, de arra van esély, hogy a SzegedMa második embere, Kibédi Péter felelős szerkesztő veszi át a portál irányítását, aki a Szeged-Csanád Grosics Akadémiánál kommunikációs vezető. Persze kívülről is jöhet valaki, de akár az is elképzelhető, hogy – mivel a két lap egyébként is egy kéz alatt működik már – a Délmagyarországból fogják a SzegedMát is vezetni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!