Letartóztatták az autós üldözésben a rendőrökre lövöldöző embercsempészeket

2022. november 18. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte hat külföldi férfi letartóztatását embercsempészés és más bűncselekmények miatt. Az embercsempészek meneküléséről csütörtökön került ki egy rendőrségi videó, amelyet egy járőrautó fedélzeti kamerája rögzített. A kétperces videóban az látható, amint a furgonjukból többször is a rendőrökre lőnek az autópályán.

A gyanú szerint az embercsempészek 21, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárt próbáltak illegálisan átjuttatni a határon – írja a Fővárosi Törvényszék közleményében.

2022. november 14-én reggel két gyanúsított az M5-ös autópálya bevezető szakaszán haladt Csehország felé egy kisbusszal. Amikor a rendőrök igazoltatni akarták őket, nem álltak meg.

Többször hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak, a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le a gáz-riasztó fegyverből.

A másik négy – szintén külföldi – gyanúsított „az embercsempészéssel foglalkozó, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport tagjai”. Az illegális határátlépők szállításához ők biztosították a furgont és a gáz-riasztó fegyvert. Az ügyészség mind a hat gyanúsított letartóztatását kérte.

A gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. A bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg, Magyarországra csak a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek.

Az egyik férfi beismerő vallomást tett, ezért esetében nem, a másik öt társánál megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyek befolyásolásával, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást meghiúsítanák. A nyomozás kezdeti szakaszban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!