10,6 millió forint értékben foglaltak le védett kecskerákokat egy budapesti kínai áruházban

2022. november 18. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

212 darab, összesen mintegy 10,6 millió forintot érő kecskerákot foglaltak le a NAV ellenőrei a budapesti Duna Panda áruházban. A NAV egy bejelentés miatt érkezett ki a helyszínre, miután az egyik vásárlónak gyanús lett, hogy a halpultban alig pár száz forintos darabáron (kilóját 8000 forintért) árusított rákok védettek lehetnek. A történetről a 444 számolt be részletesen.

A férfi augusztus 31-én tett bejelentést a NAV-nál, miután – az „Ízeltlábú határozó” nevű zárt Facebook-csoport tagjainak segítségével – megbizonyosodott róla, hogy védett kecskerákokat árusított illegálisan a szupermarket. A vámhivatal munkatársai szeptember 16-án előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a Duna Pandában, amely során 212 darab védett, le nem papírozott kecskerákot találtak. A lefoglalt áru eszmei értéke 10 millió 600 ezer forint (példányonként 50 ezer forint) volt.

A ritka rákokat még aznap elszállították az állatkertbe, ahol 212-ből 170 példány maradt életben, miután az áruház halpultjában rossz körülmények között voltak tartva. (Az édesvízi rákokat csak élő állapotban szabad elkészíteni, az árusítók célja, hogy az értékesítéskor éljenek az állatok, de ehhez elég őket jéggel hűtött rongyokon tárolni – ami természetesen nem megfelelő a rákok számára – addig, amíg meg nem veszi valaki.)

A Duna Panda munkatársai a NAV kérdésére csak annyit tudtak elmondani, hogy az illegálisan árusított kecskerákok a Balkánról származnak.

Bár a kecskerák őshonos faj, a különböző helyeken élő populációi között lehetnek genetikai eltérések, ezért a hazai állomány védelmében, illetve az esetleges parazitáktól, fertőzésektől tartva nem merték szabadon engedni őket, inkább az állatkert különféle medencéiben és mesterséges tavacskáiban helyezték el az életben maradt állatok felét, a másik felét a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba szállították.

A NAV azt is közölte, bírságot fognak kiszabni a Duna Pandára, ennek az eljárását is megindították.

Augusztusban ennél is nagyobb fogása volt a NAV-nak: 17 ezer élő kecskerákot fülelt le egy furgon hátuljában, a rakomány közel 900 millió forintot ért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!