Orbán Viktor Belgrádban: Békét akarunk és tűzszünetet

2022. november 16. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

A délelőtti kormányülés után Belgrádba utazott Orbán Viktor, ahol Aleksandar Vučić szerb államfővel és Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott. A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tarott a három vezető politikus.

Orbán megemlékezett a lengyel rakétás incidensről, és arról beszélt, fontos, hogy „kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”. A miniszterelnök szerint veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is.

Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy

„ha a szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban”

– fogalmazott a miniszterelnök. Ha valaki veszélyben van, akkor arra kell törekedni szerinte, hogy elhárítsa. „Békét akarunk és tűzszünetet” – jelentette ki Orbán.

Azt is mondta, hogy Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát. Szerbia európai uniós tagsága európai érdek szerinte, és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már.

Orbán arról beszélt, hogy idén 250 ezer illegális határátlépést állítottak meg Magyarországon, „nő az agresszivitás, nemcsak fegyver van náluk, hanem használják is.”

A magyar miniszterelnök szerint egy megoldás van a migrációra: világossá kell tenni, hogy nem lehet bejönni az országba törvénytelen módon. Orbán az M1 Híradó lehetséges EU-s kvótákra vonatkozó kérdésére elmondta, hogy a „migráns” eredendően illegális határátlépésre készül,

a határon a plüssmaci és a virágcsokor nem segít.

Vučić megköszönte Orbánnak a magyar gáztárolókat, ahol az ország tárolhatja a földgázt, Nehammer pedig az ukrajnai menekültekről és az „illegális migráció elleni” harcról beszélt.

A sajtótájékoztató előtt egyetértési megállapodást írtak alá az együttműködés erősítéséről az illegális migráció elleni küzdelemben. Az első magyar–osztrák–szerb hármas csúcstalálkozó október 3-án volt Budapesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!