Lemondások: Tarlós is távozik, ő a MÁV igazgatótanácsából

2022. november 15. – 07:02

Lemondások: Tarlós is távozik, ő a MÁV igazgatótanácsából
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, jelenlegi főpolgármester a Fidesz eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson 2019. október 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, valamint államtitkára, a közlekedésért felelős Vitézy Dávid hivatalos távozásának a napján, és azon a napon, amikor bejelentették, hogy Lázár János veszi át Palkovicstól a közlekedési területet, még egy lemondás kezdett el körözni a Technológiai és Ipari Minisztériumban és a MÁV-nál: Tarlós István lemondása a vasúti cég igazgatótanácsából.

A lépés azért lepett meg sokakat, mert Tarlóst néhány hete nevezték ki újabb öt évre a MÁV-ot vezető testületbe.

Megkérdeztük a volt főpolgármestert: Tarlós családi okokkal indokolta a lemondást, ami december 31-i hatállyal lép életbe. A lemondás napfényre kerülésének napja Tarlós szerint teljesen véletlenül esett egybe a minisztériumi változásokkal, azzal, hogy Lázár Jánoshoz kerül a közlekedési terület; annál is inkább semmi köze hozzá, mondta, mert már korábban, november 3-án beadta azt.

Hozzátette, hogy már a választások után fontolgatta a lépést, amire végül 3-án szánta el magát. Közölte, hogy a miniszterelnöki tanácsadói poszton – amire az önkormányzati választások után nevezték ki – marad, továbbra is segíti Orbán Viktort. Kérdésünkre elmondta, hogy munkába lépése óta 13-14 komolyabb írásos anyagot adott le a miniszterelnöknek, jelenleg pedig vízügyi témán dolgozik a vízügyi tudományos tanáccsal.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn Palkovics László miniszter távozása után távozott Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár is a posztjáról. Közösségi oldalán azt írta, hogy a kormány megszünteti a Technológiai és Ipari Minisztériumot, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladatai is véget érnek. A közlekedési terület a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz kerül. Az eddigi gyakorlat alapján az új miniszter hozza majd az új államtitkárt a területre.

Lázár és Tarlós viszonya nem volt felhőtlen, tavaly például épp egy Telexnek adott interjúban mondta Lázár, hogy „Budapestet a kormány fejlesztette 2010 és 2019 között, és nem Tarlós István, ezt mindenki tudja”, amire a volt főpolgármester úgy reagált: „Úgy tűnik, hogy János megint nekiállt vagdalkozni, amire mindig hajlamos volt, és Budapestet soha nem szerette.” Idén májusban pedig azt mondta Tarlós, már öt éve nem beszélt Lázár Jánossal. „Azt hiszem, hogy feltűnően nem is kerestük egymás társaságát” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!