Péntektől az ország 334 áruházában lehet tartós élelmiszert adományozni a rászorulóknak

2022. november 15. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Péntektől vasárnapig lesz az év egyik legnagyobb élelmiszergyűjtő akciója a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében, akik rászoruló emberek és családok tízezreinek juttatják el az adományokat karácsonykor, olvasható az egyesület közleményében.

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akcióját. Tavaly több mint 100 ezer ember ajánlott fel kisebb-nagyobb adományokat a nehéz sorsú embereknek, segítségükkel akkor 348 ezer kilónyi élelmiszeradomány gyűlt össze, amiből 70 ezer nélkülözőnek tudtak csomagokat összeállítani a szervezők.

Idén az ország 160 településén 334 áruházban összesen 6500 önkéntes gyűjti majd a felajánlásokat (a boltok listáját itt lehet megnézni), amiket a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhatnak le a vásárlók.

A vásárlók adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthetik. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben.

A rászorulók számára a konzervek, a rizs, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, illetve bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer.

Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

„Sajnos egyre több új arccal, korábban nem ismert látogatóval találkozunk a rászorulók között az élelmiszerosztásainkon. Olyan emberekkel is, akik tavaly még maguk is felajánlást tettek a nehezebb sorsú emberek számára, de idén már önmaguk is segítségre szorulnak. Számukra óriási támogatást jelenthetnek a tartósélelmiszer-csomagok, hogy ki tudjanak törni a szorult helyzetükből. Önkénteseinkkel az ő számukra kérjük a vásárlók segítségét a háromnapos akció során, hogy senkinek ne maradjon üresen a tányérja az ünnepek idején”

– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évente 8 millió kiló lejáratközeli, illetve csomagolási hibás élelmiszert gyűjt áruházakból és gyártóktól, hogy azok ne a kukában végezzék, hanem rászorulók asztalára kerüljenek. 2005-ös megalakulása óta az egyesület egy több mint 500 karitatív szervezetből álló országos élelmiszermentő hálózatot éptett fel, amin keresztül 60 milliárd forint értékű árut adományozott nélkülöző embereknek, családoknak. Ráadásul az élelmiszermentési tevékenység a természetet is védi a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!