Alig van olyan ország, ami kevesebbet tesz a klímaváltozás ellen, mint Magyarország

2022. november 15. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

63 ország közül Magyarországot az 53. helyre rangsorolja az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató (CCPI 2023), ami az országok klímaváltozás ellen tett intézkedéseit értékeli, írja a Levegő Munkacsoport. Közvetlenül előttünk van két olyan nagy kibocsátó, mint például az Egyesült Államok és Kína.

A Germanwatch nevű német civil szervezet által összeállított mutatót az egyiptomi Sarm es-Sejkben, az ENSZ 27. klímacsúcsán (COP27) hozták nyilvánosságra, és egyetlen országot sem sorol a kiválóan teljesítők közé. A legtöbbet Dánia, Svédország és Chile tesz a klímaváltozás ellen, míg a legkevesebbet Irán, Szaúd-Arábia és Kazahsztán.

A szakértők azt is megállapították Magyarországgal klímavédelmi intézkedéseivel kapcsolatban, hogy:

  • Magyarország klímapolitikájában számottevő romlás ment végbe az elmúlt években.
  • Nincsenek gyakorlati jelei annak, hogy a magyar kormány elkötelezett lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának az uniós célkitűzéssel összhangban történő csökkentése mellett.
  • Sőt, a kormány például jelentősen növelte egyes fosszilis tüzelőanyagok támogatását, a napelemes pályázati programokat pedig nemrég felfüggesztették.
  • A védett erdők tarvágását megkönnyítő rendelet veszélyezteti a fontos szén-dioxid-nyelőket, és rontja a természet állapotát.
  • A kormány évek óta szinte semmit nem tesz a szilárd anyagok égetése következtében keletkező hatalmas károsanyag-kibocsátás csökkentésére.
  • Emellett a kormány évek óta diszkriminálja a környezetvédelmi civil szervezeteket.

A jelentés elkészítésében Bart István, a Klímapolitika 2050 Intézet igazgatója, Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is részt vett, de a rangsor alapvetően egy statisztikai adatokra támaszkodó, objektív módszertan alapján állt össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!