A Fidesz–KDNP jelöltje nyert a szekszárdi időközin

2022. november 13. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 2022. 11. 14.: Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk, hogy a szekszárdi képviselőtestületben fideszes többség van, valójában azonban a Fidesz-frakció 6, az ellenzéki 7 fős. Értelemszerűen a Fidesszel szavaz a fideszes polgármester is, így 7-7 a szavazatarány, van azonban egy 15. képviselő is, aki ellenzéki volt, de kizárták a párbeszédből, miután elfogadott egy tanácsnoki helyet a fideszes polgármestertől. A cikket ennek megfelelően módosítottuk.

Szollár Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte vasárnap az időközi önkormányzati képviselő-választást Szekszárdon, ezzel a kormánypártok megtartották az eddigi arányukat a képviselő-testületben. Szollár 719 szavazatot kapott, a helyi ellenzéki tömörülés jelöltje, Jantner Lászlóné 475-öt. Előbbi a szavazatok 58, utóbbi 38 százalékát jelenti, a maradékot a Mi Hazánk jelöltje gyűjtötte be.

Szollár (az első sorban balról a harmadik) a győzelmet ünnepli – Fotó: Szollár Zoltán / Facebook
Szollár (az első sorban balról a harmadik) a győzelmet ünnepli – Fotó: Szollár Zoltán / Facebook

A választást azért tartották, mert a nyáron több hónapos betegség után meghalt Csillagné Szánthó Polixéna, Szekszárd 4-es számú körzetének önkormányzati képviselője. A helyi ellenzék szerint fideszes többség van a testületben, de valójában a Fidesz-frakció hat fős, az ellenzéki frakció pedig hét. Mivel a polgármester is fideszes, 7-7 lenne a szavazatarány, de a testületben van egy független képviselő is, Zaják Rita, aki korábban párbeszédes volt, az ellenzéki tömörüléssel működött együtt, 2020-ban azonban a fideszes polgármester tanácsnoknak kérte fel, és ezt ő el is fogadta. Az ellenzékiek szerint ezzel ő árulóvá vált, 2021-ben ki is zárták a Párbeszédből, amiért „együttműködik” a Fidesszel. Saját bevallása szerint azonban „ügyek mentén” mindkét oldallal együttműködik.

„Ahogy eddig, úgy ezután is lelkiismeretem, legjobb tudásom szerint végzem a képviselői munkát, Szekszárdért, a szekszárdiakért” – írta Zaják a Telexnek a választás eredményének közlése után.

Az ellenzéki jelöltnek most annak ellenére sem sikerült nyernie az időközin, hogy néhány tudósításban korábban még arról írtak, nekik van nagyobb esélyük, Szollár ugyanis új a helyi politikában. Ennek ellenére mégis magabiztosan húzta be a körzetet, persze a kormánypártok nagy erőkkel kampányoltak is mellette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!