Népszámlálási kérdezőbiztosként is dolgozik az egyik fideszes önkormányzati képviselő Nagykőrösön

2022. november 11. – 05:23

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: cikkünkben azt írtuk eredetileg, hogy a nagykőrösi jegyző cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre. Valójában a jegyző a megadott határidőig megküldte válaszát, ám ezt nem vettük észre időben, ezért a hibáért elnézést kérünk.

Információink szerint népszámlálási kérdezőbiztosként dolgozik Nagykőrösön az egyik helyi fideszes önkormányzati képviselő. Sebestyénné Angyal Zsuzsanna azt mondta a Telexnek, hogy szerinte ez nem titok a városban. Már az előző, 2011-es népszámlálásban is részt vett kérdezőbiztosként. Megtiszteltetésnek tartja a feladatot, szerinte ezzel is segíteni tudja a települést. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek a feladatot a képviselői munkájával, de Sebestyénné Angyal Zsuzsanna a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) és a nagykőrösi jegyzőhöz irányított minket a további kérdéseinkkel.

Az előző önkormányzati választáson az ellenzéki pártokat tömörítő Jobb Nagykőrösért színeiben induló, egyébként MSZP-s László Ferenchez egy nagykőrösi család fordult azzal, hogy egy fideszes képviselő kérdezőbiztosként is dolgozik. Abban a körzetben laknak, ahol Sebestyénné Angyal Zsuzsannát megválasztották képviselőnek 2019-ben. László Ferenc elmondása szerint a család „nem jó szájízzel engedte be otthonába a politikust”, nem értették, miért lehet kérdezőbiztos egy képviselő. László is aggályosnak tartja a dolgot, szerinte így érzékeny adatokhoz juthatnak hozzá. Amúgy is sok összeesküvés-elmélet terjed a népszámlálásról, és ez sem erősíti az emberek bizalmát, tette hozzá.

Megkérdeztük a KSH-t, hogy milyen kritériumok alapján választják ki a kérdőbiztosokat, összeférhetetlenséget jelent-e, ha valaki önkormányzati képviselőként lesz népszámlálási kérdezőbiztos. Utóbbi kérdésünkre nem adott konkrét választ a KSH. Azt írták, hogy a települések jegyzői toborozzák és választják ki a kérdezőbiztosokat a KSH által megadott kritériumok alapján. Kerestük Nagykőrös jegyzőjét is, hogy miért pont az önkormányzati képviselőre esett a választása, milyen kritériumok alapján jelölte ki a kérdezőbiztosokat. Dr. Ecsedi-Ország Viktória jegyző gyakorlatilag ugyanazokat az általános kiválasztási szempontokat írta le, amiket a KSH is megadott. Azt is írta, hogy hozzá nem érkezett panasz Sebestyénné Angyal Zsuzsanna miatt.

A KSH válasza alapján kérdezőbiztos az a nagykorú, cselekvőképes személy lehet, aki elvégezte az előírt oktatást, és abból sikeres vizsgát tett. A kiválasztásnál előnyt jelent többek között a helyismeret, a legalább középfokú végzettség, az empátia, a rugalmas időbeosztás, a precizitás, a számítógépes ismeretek, a jó kommunikációs és kapcsolatteremtő készség. A kérdezőbiztosok a népszámlálás ideje alatt más adatgyűjtésben nem vehetnek részt, és a népszámláláshoz nem köthető tevékenységet sem végezhetnek. Itt az előfizetés-gyűjtést, az aláírásgyűjtést, más összeírást, illetve az ügynöki és politikai tevékenységet említik, de arra nem tértek ki, hogy az önkormányzati képviselőség is ide sorolható-e.

A KSH szerint a kérdezőbiztos szigorú adatvédelmi követelmények betartásával végzi munkáját. Titoktartási nyilatkozatot ír alá, amely szerint „a számlálóbiztosi munkája során tudomására jutott adatokat tilos bármilyen egyéb módon felhasználni, feldolgozni, terjeszteni vagy harmadik személy rendelkezésére bocsátani. Ezen kötelezettségek a megbízási szerződés megszűnése után is hatályban maradnak.” Értelemszerűen a megismert adatokat nem lehet felhasználni saját vagy üzleti célokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!