Leáll a fogaskerekű télre a megduplázódott áramszámla miatt

2022. november 11. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. a fogaskerekű ideiglenes szüneteltetéséről döntött, az üzemszünettel több mint 120 millió forintot spórol a főváros – közölte a BKV Zrt. Azt írták, hogy a dráguló üzemanyag- és villamosenergia-költségek súlyos terhet jelentenek a közösségi közlekedés számára, ráadásul a fogaskerekűvel kevesen utaznak a hideg hónapokban, ez hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén legfeljebb 30 százalékos kihasználtságot jelent.

A 60-as jelzésű fogaskerekű helyett a kibővített menetrend szerint közlekedő 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal lehet utazni, amelyeken kerékpárt is lehet szállítani. A fogaskerekű minden megállójának 300-500 méteres környezete a vágányzár alatt más buszjárattal is jól elérhető.

A XII. kerület alpolgármestere levélben kérte a fogaskerekű újraindítását a főpolgármestertől. Fonti Krisztina (Fidesz-KDNP) szerint nehezen hihető a takarékosságra hivatkozás a fogaskerekű esetében, mert ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti. Az alpolgármester szerint az így megspórolni tervezett mintegy 100 millió forint a BKK 200 milliárdos működési költségének mindössze fél ezreléke. „Ennek tükrében az intézkedés inkább tűnik egy fideszes vezetésű önkormányzat elleni politikai lépésnek, mint szakmailag megalapozott döntésnek” – írta Karácsony Gergelynek az alpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester még szeptember végén beszélt arról a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján, hogy Budapestnek nincs sok mozgástere, amikor arról kell döntenie, hogyan spóroljon meg energiát. Itt azt mondta, hogy a fővárosban a BKV messze a legnagyobb felhasználó, de Karácsony szerint nem állíthatják le a metrót, a villamosokat, mint ahogy a Fővárosi Vízművek működését is biztosítaniuk kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!