Az Információs Hivatal nyáron lecserélt vezetőjéből nagykövet lett

2022. november 10. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Még júliusban írtuk meg, hogy leváltották az Információs Hivatal (IH) főigazgatóját, Bunford Zsolt Jánost, helyére mást kinevezve. A vezetőcserét a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért felelős miniszter, Rogán Antal terjesztette elő Orbán Viktor miniszterelnöknek. Másnap, július 15-én kiderült, hogy Bunford új munkahelye a Külgazdasági és Külügyminisztérium lesz, ahol augusztus 1-jei hatállyal helyettes államtitkárrá nevezik ki.

A friss, november 10-i Magyar Közlönyből pedig most azt is megtudhattuk, hogy a külgazdasági és külügyminiszter javaslatára Bunford Zsolt János részére rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Novák Katalin köztársasági elnök.

Bunford Zsolt János neve egy októberi Direkt36-cikkben is előkerült. Abban, amiben azt mutatták be, hogyan manőverezett eddig az Orbán-kormány a háborúban. Bemutatva, hogy a kormányon belül először gúnyolódtak az amerikaiak háborús előrejelzésein, és Orbán Viktor is úgy jött haza Putyinnal folytatott tárgyalásairól, hogy nem számít komoly invázióra. Aztán mégis bekövetkezett az oroszok támadása.

„Bár nemzetközi sajtóbeszámolókból tudható, hogy az EU több más országában is szkeptikusan álltak hozzá a főként az Egyesült Államok által hangoztatott háborús veszélyhez, a magyar kormányra különösen jellemző volt ez a kétkedés. A külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal (IH) akkori főigazgatója, Bunford Zsolt is egyértelműen megkérdőjelezte az amerikai szándékokat. Az egyik nemzetbiztonsági bizottsági ülésen elhangzottakat ismerő egyik forrás szerint Bunford a háború kitörése előtti időszakban azt állította, hogy Amerika »fake newsokat terjeszt a magyar nyilvánosságban arról, hogy Oroszország háborúzni akar«” – áll a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!