Gulyás: A szankciók miatt ilyen magas Magyarországon az infláció

2022. november 9. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

A többi árstoppal együtt a tojáson és a burgonyán is az év végéig lesz ársapka – mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére.

A friss adatok szerint 21,1 százalék volt az infláció októberben Magyarországon. Gulyás szerint az energetikai szankciók tehetnek róla. A szankciók és a szankciós ígéretek miatt nő az energia ára, amely növeli az inflációt. Az uniós átlag valamivel több, mint a fele a magyar infláció mértékének. Ez attól is függ szerinte, hogy melyik ország mennyire van kitéve az orosz energiahordozóknak. Franciaország például az atomerőmű miatt jobb helyzetben van.

Arról is beszélt Gulyás, hogy az év végéig nem fog változni a gáz ára. Most kisebb a világpiaci ár, de így is többszöröse, mint korábban. Azt mondta, mindenki úgy számolja a gázárakat, hogy a 3-6 hónap átlagát nézi meg. Augusztusban a mostaninál jóval magasabb volt a piaci ár, és várhatóan tavasszal is magasabb lesz, amikor csökken a gáztározók szintje. A miniszter azt is megerősítette, hogy december 31-ig azok az energetikai árak lesznek, amiket a nyáron meghatároztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!