A magyar piaci áras üzemanyag az egyik legdrágább a térségben

2022. november 8. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Drága a piaci árú üzemanyag, nem éri meg Magyarországon tankolni. A magyar magánautók, valamint a mezőgazdasági gépek és a taxik számára engedélyezett legfeljebb 480 forintos hatósági üzemanyagár ugyanakkor a térségben messze a legolcsóbb – írja a Népszava.

A térség nyolc államában az osztrákkal versenyben a magyar piaci dízelár a legmagasabb – derült ki a lap által végzett számításokból.

Így akik nem jogosultak a 480 forintos hatósági áras gázolajra, azok mind a hét Magyarországgal szomszédos országnál magasabb áron, literenként átlag 849 forintért tankolhattak október végén.

Előző héten sem volt sokkal jobb a helyzet: a magyarországi átlagos dízelárakat csak az osztrákok tudták megelőzni 828 forintos árral. Általánosságban csak Ausztria, és esetenként Horvátország körözi le a magyar gázolajárakat. A legolcsóbb szomszédunknak Ukrajna számít, itt 598 forint egy liter, de a háborút megelőzően is a legolcsóbbak közé tartozott az ország. Ugyanakkor a Holtankoljak.hu szerint szerdán bruttó 10 forinttal csökken majd a gázolaj literenkénti ára.

A benzinpiacon is hasonló a helyzet: hazai piaci benzinár több mint négy hónapja a nyolc ország rangsorában szinte töretlenül a harmadik legmagasabb. Itt szintén Ausztria és Szlovákia előzi a magyar árakat. Magyarországon múlt héten átlag 670 forintot kellett fizetni egy literért, Ausztriában 711-et, míg a szlovákoknál 698-at. A benzin ára viszont tovább fog emelkedni szerdán, bruttó 18 forinttal.

A hatósági áras üzemanyag azonban továbbra is a térség legolcsóbbja. A 42 európai ország közül a 352, illetve 369 forintos orosz, valamint 409 forintos belorusz benzin- és gázolajár legolcsóbb. Az üzemanyagárak jelenleg északon a legmagasabbak: a múlt héten a benzinért a legtöbbet, 940 forintot Izlandon kellett fizetni, míg a gázolajat a svédek mérték a legdrágábban 1044 forintért.

A kormány még júliusban szűkítette azok körét, akik 480 forintos ársapkával tankolhatnak. A kedvezményezett körben csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművek és a taxik maradtak, a céges járművek kikerültek a körből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!