Szegeden száznál is több egyetemi oktató és kutató állt ki a tiltakozó tanárok mellett

2022. november 8. – 11:30

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatban támogatja a közoktatás helyzetének javításáért küzdő tanárokat és diákokat 116 szegedi oktató és dolgozó, akiknek többsége a Szegedi Tudományegyetem természettudományos és informatikai tanszékein tanít, illetve kutat.

A szegedi oktatók és egyetemi dolgozók egyetértenek a pedagógusok bérköveteléseivel, a közoktatás megújításának igényével, a tanárok és diákok terheinek észszerűsítésével és a sztrájkjog csorbítatlan visszaállításának követelésével. Emellett a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága helyzetelemzését és megoldási javaslatait is megalapozottnak tartják. A nyilatkozat aláírói között sokan közismert egyetemi emberek Szegeden: akadémiai tagok, professzorok, címzetes egyetemi tanárok, tanszékvezetők, továbbá csatlakoztak nem oktató munkakörben dolgozók és kutatók is.

A nyilatkozathoz csatlakozók aggodalmukat fejezik ki a természettudományos tantárgyak oktatásának „elkeserítő állapota” miatt, ami szerintük már a felsőoktatásban és a munkaerőpiacon is súlyos gondokat okoz. A közlemény szerint a természettudományos végzettségű tanárok létszáma folyamatosan és drasztikusan csökken, így az érintett tantárgyak oktatását a legtöbb intézményben már nem lehet megfelelő szakmai színvonalon ellátni.

A tiltakozásokban részt vevő szegedi és környékbeli tanárok is kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben megköszönik az együttérzést és a támogatást a diákoknak, szülőknek, szegedi polgároknak. Azt írják, a fájdalmasan eltorzult magyar oktatási rendszer jobbá tételének érdekében folytatják elkeseredett, ám elszánt küzdelmüket: jót akarnak mindenkinek, hiszen az iskola mindenki közös ügye.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!