Müller Cecília: Az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet

2022. november 8. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Szezonális lett a koronavírus, télen így biztosan több megbetegedés lesz – mondta az InfoRádiónak Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött. Magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében – tette hozzá.

„A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is.”

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikron variánsok miatt az országos tisztifőorvos nem annyira aggódik.

A háziorvosok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmét, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet.

Müller Cecília arról beszélt hogy az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban. „Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben” – fogalmazott az országos tisztifőorvos, aki az oltást elsősorban azoknak ajánlja, akiknél az egészségi állapotuk miatt a megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhat.

„A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is” – mondta Müller. Az oltást ezenkívül a kismamáknak és azoknak is ajánlja, akik mostanra tervezik a gyermekvállalást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!