Bloomberg: Újabb feltételt szabhat az EU az uniós források kifizetéséért

2022. november 7. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság várhatóan november 22-én tűzi napirendre a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárás ügyét. Ekkor fog eldőlni, hogy Magyarország képes lesz-e tartani az év végi határidőt, hogy hozzáférjen az operatív programok és az uniós helyreállítási alap forrásaihoz – közölték nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselők a Bloomberggel.

A Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy értékelje, milyen előrelépést tett Magyarország annak a 17 jogszabálynak a tekintetében, amelyeket az Orbán-kormány a korrupció visszaszorítása érdekében ígért. Az uniós források szerint a kötelezettségvállalások végrehajtását biztosító további intézkedések, „valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó új javaslatok várhatóan mérföldkövei lesznek a magyar gazdaságélénkítési tervnek”. Vagyis a magyar kormány további feltételekre számíthat az uniós támogatások folyósítása előtt.

Veerle Nuyts, a Bizottság szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy Brüsszel és Budapest „az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el” a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán. „Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük” – tette hozzá. Ha a Bizottsági ajánlás alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor Magyarország az 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százalékától esik el – írja a Hvg.hu.

Az Európai Bizottság jelenleg elérhető napirend-tervezetében egyelőre nem szerepel november 22-én a magyar jogállamisági eljárás ügye, ugyanakkor november 18-án az alapszerződések 7. cikkelye szerinti eljárásban foglalkoznak a magyar helyzettel a tagállamok, és Varga Judit igazságügyi minisztert faggatják majd. A következő héten pedig plenáris ülést tart az Európai Parlament, ahol minden bizonnyal szóba kerülnek a jogállamisági eljárással kapcsolatos fejlemények is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!