Tízezer ludat öltek meg Csongrád-Csanád megyében madárinfluenza miatt

2022. november 7. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két Csongrád-Csanád megyei lúdtelepen is, írja az MTI.

Ennek következtében több ezer állatot el kellett pusztítani az érintett állattelepeken. A szentesi lúdtelepen 8300 törzsludat öltek meg a madárinfluenza jelei miatt, Sándorfalván pedig mintegy 2200 tömőludat. Mindkét helyen azonosították a H5N1 altípusát.

A két lúdtelep környékén kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint a megfigyelési körzetet is. Ezenkívül továbbra is érvényesek Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein a szárnyasok technológiai mozgatására vonatkozó szigorítások.

Ezenkívül a madárinfluenza-járványhelyzet változásával a Nébih életbe léptette a módosított laboratóriumi mintakezelési rendet. A megrendelők által személyesen behozott mintáknál még aznap megtörténik a PCR-vizsgálat és közlik az eredményt is, ha a vizsgálati minták legkésőbb 10 óráig beérkeznek a Nébihhez.

A vágóhidaknak minden délelőttre időzített vágásnál az állatok mintáit előző nap 10 óráig el kell juttatni a Nébihhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!