Ezerhatszáz fogyatékkal élő ellátása lett kérdéses a rezsi miatt Somogy megyében

2022. november 6. – 22:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tudjuk sem családi, sem más területen megoldani, hogy ellásuk magunkat, és hogy valahol lakjunk” – mondja az RTL Híradójában Mészárosné Kovács Rita, a kaposvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény egy lakója.

Az intézményt a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete üzemelteti, az egyesület összesen 1600 ápolását látja el, mozgáskorlátozottakat, vakokét és siketekét is, az egész országból.

Az egyesületnek tavaly 20 millió forint volt a teljes rezsiszámlája, de mostantól nekik is hatósági áron kell fizetni az energiaárakat.

Hegedüs Lajos, az egyesület elnöke elmondta a Híradónak, hogy ez az összeg mostantól meg fogja haladni a 135 millió forintot, amit „nem tudnak kigazdálkodni” civil szervezetként. Hegedűs szerint megkeresték a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, a miniszterelnök társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadóját, a Belügyminisztériumot és az energetikai ellátásért felelős minisztériumot is, de sehonnan sem kaptak választ.

A Híradóban elhangzik, hogy az egyesület bevételének 15 százalékát adják a betegek, 65 százalékát az állam fedezi, a maradékot adományokból gyűjtik.

(A cikkben javítottuk hogy Mészárosné Kovács Rita nem az intézet igazgatója, hanem egy lakó. A hibáért elnézést kérünk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!