Tanár- és pénzhiány: bezár a nagybajomi Kolping-iskola

2022. november 5. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Tanár- és pénzhiányra hivatkozva bezár a nagybajomi Kolping-iskola, írja az Atv.hu. Az intézmény fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak. A kollégium húsz lakója Csurgóra költözik, a többi tanuló pedig a lakhelye és az iskola között ingázik majd. Az iskolában kőműveseket, pékeket és cukrászokat képeztek.

A híradónak nyilatkozó Orsós József gyereke is a nagybajomi Kolping-iskolába járt. Ma már teljesen üres volt az épület, mert a gyerekeknek az 50 kilométerre levő csurgói Nagyváthy iskolában kezdődött meg pénteki oktatás. „Oda elutazni… Na akkor hánykor kell kelnie a kisgyerekeknek? 4-5-kor? Majdnem másfél-két óra mire beutazik Csurgóra” – nehezményezte az édesapa.

A nagybajomi intézménybe nagyjából száz hátrányos helyzetű diák járt. Többségük mélyszegénységben élő családok gyermeke. A település polgármestere szerint várható volt a bezárás. „Tanárhiánnyal is küzdött az intézmény, és aztán tudomásom szerint – egy-két héttel ezelőtt tájékoztatott a katolikus plébános – a megnövekedett energiaárak miatt nem lehetett fenntartani a nagybajomi tagintézményt” – mondta el a híradónak Pirka Mátyás polgármester.

A PDSZ szerint a rezsinövekedésre hivatkozva egyre több esetben ürít ki és von össze tagintézményeket a fenntartó, ezzel hatalmas terhet róva a szülőkre és a diákokra. „Hogy a dologi költségeken tudjon a fenntartó spórolni, intézményeket, tagintézményeket zár be, megszüntetnek csoportbontásokat, és ezáltal belenyúlnak az intézmények pedagógiai menetrendjébe – egyébként részben jogellenesen” – nehezményezte Nagy Erzsébet ügyvivő a híradónak nyilatkozva.

Az iskola minden gyerek busz- és vonatbérletét kifizeti. A szülőket arról tájékoztatták, hogy nem büntetik meg azokat, akik késve érkeznek az új tanintézménybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!