Új ügynökséget hozna létre a kormány a stadionok kezelésére

2022. november 4. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

December 31-én megszűnne az eddigi egyetlen állami sportlétesítmény-üzemeltetéssel foglalkozó költségvetési szerv, a Nemzeti Sportközpontok (NSK), január 1-től a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség (NSÜ) venné át a helyét – derül ki a törvényjavaslatból, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyújtott be november 2-án a parlamentnek.

Az „Egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről” szóló javaslat szerint az NSÜ kezelésébe kerülne az NSK által üzemeltetett mintegy 140 létesítmény, valamint további 13, köztük a Papp László Sportaréna, valamint több balatoni uszoda és üdülőtelep. Az NSÜ kezelésébe kerülne többek között a Puskás Aréna, az FTC, Újpest, Vasas, MTK, BVSC stadion, a Bozsik Stadion, a Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Veszprém Aréna, a Tüskecsarnok és a Duna Aréna is.

A sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait január egytől látja el az NSÜ.

A törvényjavaslat indoklásából kiderül, az Ügynökség létrehozására azért is szükséges, mert nagyobb a mozgástere mint a Központnak, így „amennyiben nem állami tulajdonban álló, közfeladat ellátását szolgáló sportcélú ingatlan üzemeltetése más úton nem biztosítható, és annak működéséhez kiemelt közérdek fűződik”, amennyiben a kormány úgy dönt, az NSÜ közfeladat-ellátás keretében üzemeltetheti azt.

Mint írják, „a 2022-ben kezdődő kormányzati ciklus új állami sportirányítási koncepció mentén kívánja egységesen kezelni a sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait. Annak érdekében, hogy ez a koncepció mind sportszakmai, mind gazdasági, hatékonysági szempontból költséghatékony és eredményes legyen, olyan eszköz-, intézményi és vagyongazdálkodási rendszer került meghatározásra, mely megvalósítása kizárólagosan törvényi szabályozással lehetséges”.

Az NSÜ januártól közfeladatként látná el a sportingatlanok üzemeltetését és működtetését, az ingatlan hasznosításával kapcsolatos egyéb feladatokat, valamint a más törvény hatálya alá nem tartozó építési, felújítási, átalakítási, bővítési, helyreállítási, korszerűsítési, fejlesztési, bontási tevékenységeket is. A gyógyfürdőnek minősülő sportingatlanokban járóbeteg-gyógyító szakellátás, valamint terápiás célú gyógyfürdő- és kapcsolódó szolgáltatás nyújtása is NSÜ feladatkörébe tartozik majd, valamint a magyar sport országos szakmúzeumának fenntartását, és egyes beruházások előkészítői-építtetői feladatait is az NSÜ látja majd el.

Arról, hogy az állam miért szünteti meg az Építési és Beruházási Minisztérium alá tartozó nagy állami vállalatok többségét, köztük a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t, ebben a cikkben írtunk bővebben.

(via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!