EU-s delegációvezető Budapesten: A médiának ellenőrző funkciót kell betöltenie

2022. november 4. – 14:01

EU-s delegációvezető Budapesten: A médiának ellenőrző funkciót kell betöltenie
Sabine Verheyen beszél a sajtótájékoztatón – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés konkrétumot mondott az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának Budapestre érkező delegációjának vezetője a küldöttség látogatását lezáró sajtótájékoztatón, de azt hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartják, hogy minden EU-s tagállamban, így Magyarországon is érvényesülni tudjon a média ellenőrző funkciója.

Sabine Verheyen arról beszélt, hogy a bizottság tagjainak meg kell vizsgálniuk azokat az információkat és ellentmondásokat, amiket az elmúlt napokban hallottak a magyar fővárosban. Nem szeretnének elhamarkodott következtetéseket levonni, később fognak részletesebb állásfoglalást kiadni.

Emlékeztetett arra, hogy nemrég az EU aggályait fejezte ki a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban. Az Európai Parlament nem ért egyet azzal, hogy kormánypárti és ellenzéki médiumokra bontják szét a médiateret – mondta. Szerinte attól még, hogy egy médiaorgánum kritizálja a kormányt, még nem jelenti azt, hogy kormánypárti vagy ellenzéki.

„Mi úgy értelmezzük a média szabadságát, hogy a médiának ellenőrző funkciót (watchdog) kell betöltenie. A szabad média a demokrácia egyik legfontosabb alappillére.”

Úgy vélte, az újságoknak pénzügyileg nem szabad függő viszonyban lenniük politikai szereplőkkel. Persze előfordul, hogy valamennyi személyes vélemény belekerül egy-egy anyagba, de ezért is fontos, hogy színes legyen az ország médiatere.

Felsorolásszerűen megemlítette, hogy a delegáció tagjai információkat gyűjtöttek Budapesten a KESMA-ról és a magyar médiahelyzetről is, de ezekről nem szeretett volna bővebben beszélni, úgy vélte, annyira összetett a helyzet, hogy még a delegáción belül is meg kell vitatniuk a hallottakat. Sok utánkövetésre is szükség lesz – mondta.

Delegációvezető a látogatás előtt: Aggasztó jelenségekről értesültünk

Szerdán érkezett Budapestre az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozott. A küldöttség tagjai a magyar sajtóhelyzet feltérképezése során – más szerkesztőségek képviselői mellett – a Telex egyik munkatársával is beszélgettek.

A Sabine Verheyen szakbizottsági elnök vezetésével érkező és eredetileg 2020. tavaszi látogatást tervező nyolcfős delegáció az érintettekkel való személyes találkozások révén gyűjtött információt a magyarországi kultúr-, oktatás és médiapolitika különböző aspektusairól. (A német Verheyen annak a konzervatív Európai Néppártnak tagja, amely sok éven át a Fidesz közeli szövetségese volt az európai politikában, de az elmúlt időszakban eltávolodott egymástól a két közösség, olyannyira, hogy a magyar kormánypárt 2021-ben ki is lépett az Európai Néppártból.)

A delegációt vezető Verheyen azzal indokolta a látogatásukat az érkezésükkor: „Mivel bizonyos aggasztó jelenségekről értesültünk a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségből és a civil társadalomtól, ezért most első kézből és minden felet meghallgatva szeretnénk tájékozódni a magyar oktatás-, kultúr- és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről. Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül.”

A küldöttség európai parlamenti képviselői találkoztak Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (többségében kormányközeli) munkatársaival is. Emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-európai Egyetem (CEU) és más felsőoktatási intézmények képviselőivel és nem kormányzati szervezetek képviselőivel, köztük menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetekkel is találkoztak.

Deutsch Tamás szerint a program összeállítása egyoldalúra sikeredett

A kormányközeli Mandiner számolt be arról, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő pár napja nyílt levelet írt Verheyennek, azt kifogásolva, hogy szerinte a küldöttség magyarországi látogatásának programja egyoldalú lett. „Történt mindez annak ellenére, hogy Bocskor Andrea képviselőtársam és más jobboldali képviselők több tucat intézményt és személyt is szíves figyelmükbe ajánlottak. Sajnálatos és érthetetlen, hogy a bizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta. Ennek következtében pedig egy olyan kiegyensúlyozatlan látogatási program került elfogadásra, amelyben ordító aránytalanság figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!