Diákok győri hídfoglalása: szabad oktatást, ne fenyegetőzést!

2022. november 4. – 19:37

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy száz diák foglalta el Győrben a Baross híd fél sávját. „Nincs tanár, nincs jövő!”. „Szabad ország, szabad oktatás.”, „A sztrájk alapjog” – hangzottak a jelmondatok a zuhogó esőben. Az Egységes Diákfront a követeléseit a Győri Tankerületi Központ ajtajára ragasztotta.

Táblákból, jelmondatokból nem volt hiány, nincs tanár, nincs jövő – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Táblákból, jelmondatokból nem volt hiány, nincs tanár, nincs jövő – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Előre megbeszélten, esernyőkkel érkeztek a diákok a győri belvárosba, a mintegy 200 békés tüntető diákhoz több pedagógus is csatlakozott (a tömeg csak két óra után csökkent a felére). A világszerte ismert tüntetési jelkép, az esernyő nagyon is hasznosnak bizonyult, mivel komolyan rázendített az eső. A Győri Tankerületi Központ ajtajára egy öt pontból álló követelést ragasztott ki a szervező Egységes Diákfront szószólója, Kertész Márton. Ez így hangzott:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Használható tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Vissza a sztrájkjogot!
  • Figyelmet az oktatásra.

Több iskolából is írtak az alkalomra, a Kazinczy-gimnáziumból valaki ezt kérte: „Tankönyvválasztási lehetőséget a tanároknak.” Ezt is egyetértő „igennel” jutalmazta a tömeg a belvárosi utcában, ahol tucatnyi rendőr kísérte figyelemmel és rögzítette az 500 főre bejelentett megmozdulást.

Az esernyők jelképes jelentőségül mellett praktikus célt szolgáltak – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Az esernyők jelképes jelentőségül mellett praktikus célt szolgáltak – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Egy levélben megfenyegetett tanár felolvasta a Facebookon is nyilvánossá tett válaszát a győri tankerületnek. Opris Tamás így reagált a fenntartó izmozására:

„Tájékoztatom, hogy az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégáim elbocsátását elfogadhatatlannak tartom, büntetésüket aránytalanul súlyosnak. (…) Szeretném tájékoztatni – bár bizonyára azóta, vagy már korábban értesült róla –, hogy nem a munkából maradtam távol. Oktató-nevelő munkát nem végeztem az említett két órában, viszont adminisztrációs feladatokat, osztályfőnöki munkámat igen. Az órák esetleges elmaradása pedig nem merült fel, intézményvezetőt tájékoztattam, intézményvezető-helyettest szintén. A tanórákat előkészítettem előző nap, illetve aznap is, a tanulók joga nem sérült. Legfeljebb le kellett mondaniuk csodálatos személyiségem tanórára gyakorolt pozitív hatásairól” – szólt a bevezető. A győri tanár egyszersmind tájékoztatást kért arról, hogy „a bemeneti- és kimeneti mérések miatt hány tanóra marad el esetlegesen, vonják össze, csoportosítják át. Hisz az iskolába járó gyerek tanulni jár az iskolába, nyugodt, kiszámítható körülmények közé. Arról ne is beszéljünk, hogy a digitális órákat nem ártana digitális eszközökkel ellátott teremben tartani. (…)

Felhívom figyelmét, hogy számomra önmagában a kiüresített tankötelezettség teljesítése az a mai formában csak gyermekmegőrzés, ez elégtelen szolgáltatás.

Az (is) számít, hogy hogyan, milyen módon érik el ezt a diákjaim. Ezért szeretném megkérni, hogy a jövőben a burkolt fenyegetést mellőzze. Helyette teremtsék meg a megfelelő feltételeket, korszerű eszközöket, a nyugodt légkört és személyi feltételeket az iskolában. (…) Ne küldjenek el tanárt csak azért, mert a mostani helyzetet teljesen kilátástalannak tartja és az oktatás jövőjéért emeli fel a szavát.”

A diákok a Széchenyi térre, a város főterére vonultak, ahol a Felső Tízezer akusztik adott koncertet, ezután a városháza mellett húzódó Baross hídhoz vonultak, és engedéllyel lezárták az egyik sávot. Addigra – a zuhogó esőnek is betudhatónak – 100 fős tömeg maradt élőláncot alkotni.

Az autósok közül többen dudáltak, de ez rövid és egyetértő dudaszó volt – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Az autósok közül többen dudáltak, de ez rövid és egyetértő dudaszó volt – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Kertész Márton főszónok a Telexnek így nyilatkozott:

Követeléseinket még mindig nem fogadta el a kormány, a pedagógushiány továbbra is égető probléma, a béremelés nem történt meg.

„Riasztónak tartjuk az oktatás jelenlegi helyzetét és nemcsak saját tanárainkért, hanem a jövő generációért is tüntetünk – tette hozzá a diák, aki szerint lett eredménye a tiltakozó nyomásgyakorlásnak: a kormány válaszlépésekre, megnyugtató, csitító nyilatkozatokra kényszerül, még ha nem is tudjuk, hogy tervez-e és mikor tervez tényleges intézkedést.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!