Bércsökkenést is hozhat az egészségügy átalakítása

2022. november 4. – 07:46

Másolás

Vágólapra másolva

Megyei kórházakba összevont szolgáltatások, a centrumkórházak által szabadon vezényelhető orvosok – írta a Népszava, mi várható attól a kormány által már véglegesnek szánt csomagtól, amely az egészségügy átalakítását célozza. A Pintér Sándor belügyminiszter felügyelete alatt lévő egészségügy reformjával kapcsolatos csomag már a szakmai szervezetek előtt van, a jövő héten véleményezhetik.

Az egészségügyi államtitkár, Takács Péter nevével ellátott csomag januárban lépne életbe. Ennek célja az erőforrások racionális elosztása, ami azonban sok kompromisszummal jár. A betegeknek esetenként többet kell utazniuk, de az orvosoknak is. „Azzal, hogy a munkáltatói jogok a megyei kórházakhoz kerülnek, a dolgozók munkaszerződése változó telephelyre szólna, így odavezényelhetnék őket, ahol éppen szükség van rájuk” – írta a lap.

  • Egyetlen nagy állami cégre, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-re (NOLD NKft.) bíznák a laborvizsgálatokat, országosan öt központot kialakítva.
  • A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának.
  • Megszüntethetnék az 1200 főnél kisebb körzeteket érintő praxisokat.
  • Az országban – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák az orvosi ügyelet megszervezését.

Béremelés, bércsökkenés

A csomag része a bérek ügye, így a szakdolgozók bérének rendezése is. Eszerint „az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak. Ha ez megvalósul, akkor szakdolgozók már elérnék az orvosi bérek 34 százalékát” – írta a Népszava, megjegyezve, hogy az előterjesztés a béremeléshez 168 milliárd forint többletkiadással számol.

Ugyanakkor a bérek a gyógyítói teljesítménytől is függenek majd, ennek alapján akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!