Visszavonta a fideszes elitképző a volt munkásőr-parancsnokságra kiírt közbeszerzést

2022. november 3. – 06:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány visszavonta az egykori Balassi Intézet, a még korábbi munkásőr-parancsnokság épületének bontására kiírt közbeszerzést – fedezte fel a Napi.hu az uniós közbeszerzési közlönyben. A visszavonást az MCC nem indokolta. A tendert eredetileg az I. kerületben, a Gellért-hegyen lévő ingatlan épületeinek (egykori Balassi Intézet épülete, a kollégium maga és kapcsolódó valamennyi építmény) bontására írták ki.

Az Építészfórum.hu már 2020 augusztusában írt arról, hogy elbontanák a mostani ötszintes épületet, és a helyére akár egy 32 méteres, tízemeletes panelház magasságának megfelelő épület kerülhet. A beruházást, aminek tervét az MCC megerősítette az építészeti szaklapnak, akkor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is minősítették. Végül az MCC idén augusztusban hirdette meg a bontásra a nyílt közbeszerzést.

A mostani visszavonásról a Napi.hu azt írja, hogy az arról szóló közlemény szűkszavúan mindössze annyit ír: „Az ajánlatkérő a tárgyi eljárás ajánlati felhívásának visszavonásáról határozott, amely körülményről tájékoztatást küldött valamennyi érdeklődő gazdasági szereplő részére.”

Frissítés: Technikai okok, illetve a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok miatt volt szükség arra, hogy a tenderfelhívást visszavonják – közölte cikkünk megjelenése után, csütörtök délelőtt az MCC. A lapunkhoz küldött e-mailjük szerint rövidesen új műszaki tartalommal fogják kiírni a közbeszerzést. A feladatok közül „az úgynevezett munkatér-elhatárolás kikerül a szerződés tartalmából, a bontás és az üreg-tömedékelés azonban marad”. Megjegyzik: az eredeti műszaki tartalom jelentős, több mint 60 ezer köbméteres földmunkát tartalmazott, ami nagyon megterhelte volna a környék utcáit. A változtatással azt segítik elő, hogy „a bontást követően még több hónapig ne háruljon jelentős gépjárműforgalom a környező utcákban élőkre”.

Az épületet egyébként 1985-ben adták át, eredetileg a munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központja volt. Egyébként az 1957-ben alapított munkásőrség első központja abban az Arany János utca 25. számon lévő épületben volt, amiben egy Facebook-poszt szerint legutóbb a Sberbank talált magának budapesti székházat. Ugyanez a poszt azt is megemlíti: a Gellért-hegynek a munkásőrség odaköltözése előtt még beépítetlen nyugati lejtője, az egykori Kocsisrét arról volt híres, hogy apró barlangjaiban még a hatvanas években is német hadifelszereléseket lehetett találni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!