A Pesti Srácok főszerkesztője elnézést kért az ukránnak beállított aleppói videó miatt

2022. november 3. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Beismerte a Pesti Srácok főszerkesztője, hogy a Georg Spöttle-féle videóban valótlanság szerepelt, és bocsánatot kért a tévedésért – írja a Média1.

Mint szerdán megírtuk, a Fideszhez közel álló „biztonságpolitikai szakértő”, Georg Spöttle egy hat évvel ezelőtti, a szíriai Aleppóban készült felvételről állította azt, hogy azon az ukrán hadsereg kazettás bombázása látható a Donbaszban. Ezzel szemben a 2016-os felvételen látható bombázást valószínűleg oroszok követték el, amikor katonailag beavatkoztak a szíriai polgárháborúba, és segítettek hatalmon tartani Bassár el-Aszad elnököt.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője hírhamisítás miatt fel is jelentette Spöttlét. Csütörtökön Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője „Természetesen nem orosz-, hanem magyarpárti a PestiSrácok.hu és ha hibázunk, elnézést kérünk” című írásában elnézést kért, azt viszont tagadta, hogy Putyinnak szurkolnának, és szimpla tévedésként írta le a történteket.

Ez egyrészt azért is furcsa érvelés, mert a Pesti Srácok oldalán október 28-án közzétett videóban nemes egyszerűséggel kiblőrözték a bal felső sarokban látható eredeti, arab forrást. Másrészt azért, mert – mint a 444 írja – Spöttle, aki a Fidesz színeiben egyéni képviselőjelölt is volt, néhány napja nyíltan be is vallotta az Ultrahang YouTube-csatornának, hogy szakértőként hogyan látja a háborút:

„Én nem rejtem véka alá a nézeteimet, én ebben a háborúban maximálisan Oroszországot támogatom.”

Huth Gergely a bocsánatkérésben azt írta: „Georg Spöttle közlése szerint a videórészlettel csak a kazettás bomba működését próbálta illusztrálni, a kifogásolt megfogalmazás pedig a következő, a donbaszi pusztítást ábrázoló vágóképre vonatkozik, ám az adásból mindez mégis úgy tűnik, mintha az aleppói videót nevezné kollégánk ukrajnainak. A gondatlan szerkesztésért elnézést kérünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!