Még sok víz lefolyik a Dunán, mire elkezdődik az Országház belső felújítása

2022. november 3. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem kezdődik el az Országház belső felújítása, közölte az Építési és Beruházási Minisztérium csütörtökön, és igyekeztek tisztázni a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározatot.

Korábbi cikkünkben megírtuk: a szerda este megjelent rendelet szerint a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.-nek jövő május végéig beruházási tervet kell készítenie.

Lázár János minisztériuma most emlékeztetett arra, hogy „a kormány a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében felfüggesztett minden, még el nem kezdett beruházást. Ez érvényes az Országház – amúgy időszerűvé vált – belső korszerűsítésére is”.

A kormányhatározat nem az Országház felújításáról, hanem a várhatóan többéves belső felújítás lehetőségeinek megvizsgálásáról szól, írták. A kormány arról döntött, hogy támogatja a belső rekonstrukciót, amint azt az anyagi lehetőségek megengedik.

Az előkészítő munkákra 457,42 millió forintot adnak a jövő évi költségvetésből, kormányzati felelősnek pedig Lázár János építési és beruházási minisztert jelölték ki.

A rendelet szerint a kormány kiköltözésével nyílik lehetőség a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciójára, amit az Országgyűlés Hivatala kezdeményezett. A Parlament homlokzatának felújítása mintegy kilencven évig tartott, és 2013-ban készültek el a munkával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!