Lázár János felügyeletével elkezdik előkészíteni az Országház belső felújítását

2022. november 2. – 23:19

Lázár János felügyeletével elkezdik előkészíteni az Országház belső felújítását
Az Országgyűlés alakuló ülése – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Válság ide vagy oda, a kormány szerint eljött az ideje az Országház épületének belső felújítására és modernizációjára, a beruházás előkészítéséről döntöttek.

A szerda este megjelent rendelet szerint a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt-nek jövő május végéig beruházási tervet kell készítenie, amely többek között tartalmazza:

  • a felújítandó, korszerűsítendő rendszerek és létesítmények, épületszerkezeti elemek (így különösen épületgépészeti, erős- és gyengeáramú, biztonsági, épületfelügyeleti, tűzvédelmi létesítmények, nyílászárók) körét, valamint
  • az épület gazdaságos, megújuló energiaforrások használatát is magában foglaló, biztonságos üzemeltetéséhez szükséges fejlesztési lehetőségeket.
  • Meg kell tervezni, hogy a felújítás ideje alatt az Országgyűlés hol működjön, és szükség esetén biztosítani kell az átmeneti elhelyezést.
  • Mindemellett biztosítani kell a Szent Korona biztonsági és műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelő elhelyezését is oly módon, hogy az lehetőség szerint továbbra is látogatható legyen.
  • Meg kell tervezni az Országházban található műkincsek és műtárgyak felújítását, illetve Munkácsy Mihály „Honfoglalás” című festményének az ideiglenes vagy végleges, szabadon látogatható elhelyezését, és dönteni kell arról is, hogy
  • a munkálatok alatt hogyan lehet látogatni az Országházat.
  • Meg kell tervezni emellett az épület turisztikai célra hozzáférhető részét is,
  • és meg kell határozni a tervezési program szakaszában elvégzendő felmérési feladatok körét és ezek költségigényét.

A kormány az előkészítő munkákra 457,42 millió forintot biztosít a jövő évi költségvetésből, kormányzati felelősnek pedig Lázár János építési és beruházási minisztert jelölték ki.

Lázár feladata lesz, hogy a beruházási terv eredményei alapján előterjesztést készítsen a kormánynak a megvalósításhoz szükséges feladatokról, ütemezésről, a felelősökről és a további költségigényekről.

A rendelet szerint a kormány kiköltözésével nyílik lehetőség a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciójára, amit az Országgyűlés Hivatala kezdeményezett. A parlament homlokzatának felújítása mintegy kilencven évig tartott, és 2013-ban készültek el a munkával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!