Letartóztatták az Iszlám Állam egy tagját Budapesten

2022. november 3. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a bíróság annak a tádzsik férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt Tádzsikisztán bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a férfi ellen a Dusanbe Körzeti Bíróság 2019 májusában bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot zsoldostevékenységek miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében.

Azt írták: a férfi 2016 áprilisában apjával együtt ment Isztambulba, majd törvénytelenül átlépve a Törökország és Szíria közti határt, Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorista szervezethez. Itt az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt, emiatt Tádzsikisztánban legfeljebb 12 év szabadságvesztésre büntethetik.

A közleményben hangsúlyozták: a bíróság a csütörtöki tárgyaláson kizárólag a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételeit vizsgálta. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. A bíróság – nem végleges – végzésében elrendelte a férfi ideiglenes kiadatási letartóztatást, de azt meg kell szüntetni, ha december 13-ig a szabályszerű kiadatási kérelem nem érkezik meg – írták.

A bíróság végzése szerint a terhelt kiadatásának további feltétele, hogy Tádzsikisztán igazságügyi hatósága a határidőig nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem folytatnak le vele szemben, illetve nyilatkozniuk kell arról is, hogy az ottani büntető törvények szerint lehetőség van-e halálbüntetés kiszabására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!