Több száz kubai szivart és 7,7 liter rumot próbált áthozni a ferihegyi reptéren egy Heves megyei nő

2022. november 3. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz szivart és több mint hét liter rumot próbált Kubából Magyarországra csempészni egy Heves megyei nő 2021 nyarán, de a ferihegyi repülőtér vámellenőrzésén nem jutott át. Most vádat emeltek ellene – írja a Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A nő tavaly nyáron járt a karibi országban, ahonnan a Havanna–Párizs útvonalon július 29-én délelőtt érkezett haza repülőgéppel Budapestre. Az érkezés után a zöld folyosón át akarta elhagyni a Liszt Ferenc repülőtér 2A terminálját. A zöld folyosó választása egyenértékű a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé tett nyilatkozattal arra vonatkozóan, hogy nincs elvámolnivalója.

A folyosó végén a pénzügyőrök vámellenőrzés alá vonták, a csomagjában 650 darab uniós zárjegy nélküli szivart, 10 darab uniós zárjegy nélküli szivarkát, 620 darab uniós zárjegy nélküli cigarettát és 7,7 liter, ugyancsak zárjegy nélküli rumot találtak. A szabályok szerint mindössze 50 szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba. A csempészett árut a NAV elkobozta, majd megsemmisítette, és csaknem egymillió forint vámigazgatási bírságot szabott ki az utasra – mondta Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek.

A nőnek a behozatali vámon túl jövedéki adó és általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége is keletkezett, amit eltitkolt a hatóság elől. Ezek együttes összege megközelíti az ötmillió forintot. Ez alapján az Egri Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja őt, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolja a bíróságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!