Közzétette szerződéseit a Rogán-féle Kabinetiroda, a választások előtt majdnem 20 milliárdot hirdettek el

2022. november 3. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Először tette közzé idei szerződéseinek listáját a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a 28 oldalas pdf ezen a linken található. A szerződéseket a megkötés után 60 napot követően kellene nyilvánosságra hozni, de a Kabinetiroda eddig nem tette ezt meg – most is csak azután léptek, hogy a K-Monitor közérdekű adatigénylést nyújtott be.

A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő szervezet szerint a listából kiderül, hogy

a választások előtt összesen 19,6 milliárdot költöttek „kék” és népszavazási hirdetésekre, amit megfejel a legújabb „bombás kampány” 7,8 milliárdja.

Ez összesen 27,4 milliárd forintnyi közpénz, ami a kormányt propagálta. A K-Monitor felsorolása szerint az Orbán Viktor gondolatait angolul népszerűsítő primeminister.hu portál 74 millió forintba, a nyugdíjasoknak kiküldött Jókor című reklámújság 369 millióba, míg a 13. havi nyugdíjhoz küldött „tájékoztató levél” 443 millióba került az adófizetőknek.

A K-Monitor azt is kiemeli: Rogánék a pártközeli civil szférának is bőkezűen osztott pénzt. Bő félmilliárd forintot kapott „a fideszes szellemi holdudvar milliárdokkal és ingatlanokkal kitömött bástyája, a Kommentár Alapítvány”, de a Király Nóra fideszes politikus, korábbi újbudai alpolgármester fémjelezte női szervezetek idén is sok pénzt kaptak: a politikus FICSAK 11 Alapítványa 15 milliót, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete 40 milliót, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület 40 milliót kapott.


A minisztérium kifizetési listáján szerepel pályázat nélkül, egyedi támogatással pénzt kapott szervezetek között a teljesség igénye nélkül:

  • a szombathelyi Fideszhez kötődő Női Erőforrás Társaság,
  • a Szabó Krisztián Szilárd korábbi Fidelitas-vezetőhöz kötődő Fiatalok a Polgári Magyarországért Egyesület,
  • a KDNP-közeli Szent István Intézet,
  • a közmédia volt kommunikációs vezetőjének, Kobza Miklósnak az alapítványa (Digitális Kutatások Intézete),
  • a Civil Út Alapítvány, amit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, volt fideszes politikus vezet.

A K-Monitor azt is megjegyzi: a listán erősen felülreprezentáltak a kiemelt társadalmi ügyekért felelős Nyitrai Zsolthoz köthető Heves megyei szervezetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!