Kiemelten közérdekű beruházás lett a gödi szennyvíz tisztítása

2022. november 3. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelten közérdekű beruházásokká nyilvánította a kormány a gödi Samsung gyár és más gödi, sződligeti, váci, dunakeszi és sződi helyszíneken a víziközmű-beruházásokat – írja a 24.hu.

A Magyar Közlönyben november 2-án megjelent rendelet a különleges gazdasági övezetté nyilvánított gödi Samsung gyár esetében,valamint a Göd, Sződliget, Vác, Dunakeszi és Sződ területén kijelölt helyrajzi számokon a víziközmű-beruházásokat „kiemelten közérdekűvé” nyilvánította. Ez a közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidők miatt fontos. A rendelet mellékletében részletezett helyrajzi számok alatti ingatlanokon szennyvíztisztító helyezhető el.

A kormány a rendelettel a Göd közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló, illetve az egyes víziközmű-beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló korábbi rendeleteit módosította.

A kormány a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölte ki, az új szabályokat a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben is alkalmazni kell.

A Samsung SDI gödi gyárát már korábban kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánították, amivel együtt járt az engedélyek könnyebb megszerzése, miközben egyes kritikus adatok nyilvánosan azóta sem hozzáférhetők a köz számára. Tavasszal egy független szakértői vizsgálat mérgező anyagokat (határérték alatti lítiumot és NMP-ét) talált a gödi Samsung-gyár közelében, a talajvízben. A két szóban forgó anyag mérgező hatású, de hogy mennyire kell miattuk aggódni, az a mennyiségtől függ. Az viszont biztos, hogy a jelenlétük a talajvízben adott üzemi eredetű kibocsátásra utal. A vizsgálat eredményeit vízkémiai szakértő segítségével értelmeztük a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!