Beperelte a MÁV az építészt, aki miatt a sínekre omolhat a támfal a Délinél

2022. november 3. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelt az állami vasúttársaság azt a férfit, aki kiirtotta a Déli pályaudvar alagútja előtt lévő bozótost, és gyümölcspalántákat ültetett oda. Emiatt ugyanis reális a veszély, hogy a Déli közelében ráomolhat a föld egy vonatra – írja a Blikk.

A lap felidézi: az egyébként építész végzettségű férfi az építészirodája számára vásárolta meg a szomszédjában lévő ingatlant, majd mivel nem tetszett neki annak durva növényzete, letarolta a rézsűt. Holott a bozótos azért volt ott, hogy a gyökérzete megfogja a meredek talajt, megakadályozva, hogy az ráomoljon a vonatokra vagy akár csak a sínekre.

A MÁV már augusztusban arról tájékoztatta az RTL Híradóját, hogy bírósághoz fordulnak az ügy miatt. Ez mostanra meg is történt, a vasúttársaság Blikk kérdésére azt válaszolta, hogy „peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét”.

A vasút szerint „a birtoksértő eközben megkezdte a rézsű eredeti állapotának helyreállítását, a MÁV a tőle elvárható támogatást megadja hozzá. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát”. A Blikk ugyanakkor megjegyzi: kollégáik a helyszínen nem láttak erre utaló jeleket: „a domboldal továbbra is egy hegyvidéki szőlőültetvényre hasonlít (…) A nyári állapotokhoz képest emberi tevékenységnek semmi nyoma.”

Frissítés: Cikkünk megjelenése után, szerda délután írásban küldött tájékoztatást „a Déli pályaudvar alagút rézsűjének állapotával” kapcsolatban a MÁV. Ebben azt írták: „az érintett szakaszon veszélyhelyzet nem áll fenn, a vasúti pálya biztonságosan működtethető. A MÁV még nyáron felszólította az eredeti állapot helyreállítására a birtoksértőt, aki a vasúttársaság területére illegálisan, engedély nélkül telepített gyümölcsfákat. A birtoksértő jelenleg a vízelvezető rendszer visszaépítését végzi a MÁV szakembereinek felügyelete mellett. A MÁV a teljes helyreállítás iránti jogos igényét polgári peres eljárásban érvényesíti, amely jelenleg is folyamatban van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!