Hat év börtönt kapott a feleségét egy szegedi panzióban meggyilkoló férfi

2022. november 2. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon hat év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki tavaly tavasszal súlyosan bántalmazta, majd megfojtotta feleségét egy panzióban. A jelenleg ötvenéves férfit erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek – írja az MTI.

A hat kisegítő osztályt végzett férfi és a tanár, gyógypedagógus végzettségű felesége között már a gyilkosság előtt csaknem egy évvel megszakadt a házastársi kapcsolat, és a nő be is nyújtotta a válókeresetet. Ennek ellenére a férfi a közelében maradt, az utcára kerülve a korábbi közös lakóhelyük lépcsőházában töltötte az éjszakákat, ingóságait és ruházatát is ott tárolta.

A férfival szemben több eljárás is indult a felesége kezdeményezésére, de ezek között voltak olyanok, amelyeket a rendőrség – bizonyíték hiányában – megszüntetett. A bíróság a férfi távoltartását is elrendelte, ennek időtartama azonban tavaly áprilisban lejárt.

2021. április 23-ra találkozót beszéltek meg, ennek helyszínéül egy szegedi panzióban béreltek szobát. A találkozón szóváltás, majd dulakodás alakult ki közöttük, előbb a nő ütötte meg többször a férfit két fémcsővel, majd a vádlott azokat tőle elvéve ütni és szurkálni kezdte a feleségét. A nő a bántalmazás közben a földre került, az ütések jelentős része már ülő és fekvő helyzetben érte. A férfi végül a nő nyakára lépett, majd kezével a falnak támaszkodva, egyensúlyozva addig tartotta ott magát, amíg a felesége meg nem fulladt.

A szakértői vélemény szerint a bántalmazás során a védekezni próbáló áldozat több mint félszáz sérülést szenvedett el, ezek többségét a fején. Az ütések olyan erejűek voltak, hogy az egyik fémcső derékszögben elhajlott. Az áldozat halálát azonban nem az ütések, hanem a fulladás okozta.

Kezdetben a férj elismerte a gyilkosságot, de a bíróság előtt azt állította, hogy felesége éveken át kihasználta és kisemmizte, többször provokálta, és a panzióban is az asszony támadt rá. Ő próbált védekezni – mondta –, a történtek részleteire nem emlékszik, de nem ő okozta a nő halálát.

A szakértő vélemény szerint az igen alacsony értelmi képességű, a feleségétől gyermeteg módon függő férfi a bűncselekményt felfokozott érzelmi állapotban követte el, de beszámítható volt. Gaudi Tibor bíró az indoklásnál kifejtette, hogy a férfi az őt ért támadás megállításáig jogos védelmi helyzetben volt, de miután a nála jóval gyengébb nőtől elvette a csöveket, ez a helyzet megszűnt. A férfi az őt ért támadásra, valamint a hónapokig tartó, szélsőséges stresszt kiváltó élethelyzetére reagált agresszívan, fékezhetetlen indulattal.

Az ítélettel szemben az ügyészség eltérő minősítésért és súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!