68 család, egy önkormányzati bérház, egy gázóra = nyolcszoros gázszámla

2022. november 2. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Csak két budapesti kerületben nyolcszáz önkormányzati bérlakás érintett az elszámolási zavar miatt kialakult rezsiszökkentésben. A polgármesterek Orbánhoz fordultak.

Baranyi Krisztina IX. kerületi és dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester levélben fordult Orbán Viktorhoz, hogy segítsen annak a mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családnak az ügyében, akikre az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt. szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok – áll a két kerületi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Ferencvárosban 367 család, 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a XIII. kerületben 425 család 9 olyan bérházban él, amelyekben a fűtést és meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz egy gázóra tartozik. Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek a rezsicsökkentés megszüntetését követően azonnal kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását.

Most megérkeztek az első gázszámlák, amelyekben a szolgáltató nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát. A két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott. A ferencvárosi önkormányzat munkatársa azt a tájékoztatást kapta, hogy

„mivel a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem a 259/2022. kormányrendelet által előírt társasház vagy lakásszövetkezet, a lakások számát nem fogják figyelembe venni. Egy-egy ház, amelyben akár 68 lakás is található, csak egy mérési pontnak – egy lakásnak – megfelelő kedvezményes gázra jogosult.”

Kérdésünkre, hogy tovább terhelik-e a lakosságra a nyolcszoros összeget, a ferencvárosi önkormányzat részéről azt válaszolták, hogy nem, de bíznak benne, hogy ilyen számla több nem érkezik, és az e havi is kompenzálva lesz valahogyan.

A XIII. kerületi önkormányzat szakemberei kétszer is elküldték álláspontjukat az MVM Ügyfélkapcsolati Kft. részére, a Ferencvárosi Önkormányzat pedig szeptember 7-én fordult a társasághoz hivatalos levélben. Válasz egyik megkeresésre sem érkezett.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az önkormányzati bérlakásban élők lakossági fogyasztónak minősülnek. A lakossági fogyasztók védelme érdekében hozott szabály azonban az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt.-től kapott számlák alapján nem érvényesül, ha az önkormányzati épületekben központi gázkazán van.

Mindkét önkormányzat álláspontja szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz nem piaci árú földgáz szolgáltatását, ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem.

Az önkormányzati lakóházakban élő érintett családok érdekében Baranyi Krisztina és Tóth József azt kéri, hogy az önkormányzati tulajdonú többlakásos lakóházak esetében is a társasházakkal azonos legyen a szabályozás. A polgármesterek álláspontja szerint semmi nem indokolja, hogy éppen a jellemzően szerényebb jövedelmű, önkormányzati bérlakásban élő és növekvő anyagi nehézséggel szembenéző családok maradjanak ki a kedvezményes energiára jogosultak köréből. Mindkét polgármester biztos abban, hogy nem az volt a jogalkotó szándéka, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlőket kizárja a kedvezményes lakossági szolgáltatásból.

Megkerestük a miniszterelnökségi sajtóirodát, hogy megkapták-e a levelet, és hogy terveznek-e valamilyen lépést az ügyben; amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!