Egy törvénymódosítás után újabb hat évre nevezték ki a GVH elnökhelyettesét

2022. október 29. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Tóth András 2010 októbere óta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese, és a Versenytanács elnöke. Egyszer már újraválasztották, most pedig újabb hat évre bízták meg, pedig ez meg sem történhetett volna. Májusban azonban egy törvénymódosítással eltörölték az időkorlátot, és azt felváltotta a korlátlan újraválasztás, írja a HVG.

Október 26-án megjelent egy rövid közlemény a GVH honlapján, miszerint bizottsági meghallgatás után Novák Katalin köztársasági elnök ismét kinevezte Bak Lászlót és Tóth Andrást a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyetteseivé; utóbbit egyúttal a Versenytanács elnökévé. Ezzel Tóth 2028-ig töltheti be ezt a pozíciót, megkezdve harmadik ciklusát.

Tóth Andrást eleve nem nevezhették volna ki harmadszorra is, ha most nyáron nem módosítják ismét a versenytörvényt,

törölve belőle azt a passzust, hogy „a Versenytanács elnöke esetében újbóli kinevezésnek legfeljebb egy alkalommal lehet helye”.

A májusban kiküldött versenyjogi jogszabályban most az szerepel, hogy az elnök és az elnökhelyettesek kinevezése hat évre szól, a kinevezett személyek a hat év lejártát követően újból kinevezhetők.

Tóth egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gimnáziumi osztálytársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!