88 forintos tévedés után 12 napra bezáratott egy reggelizőt a NAV

2022. október 28. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapest II. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasoron üzemelő Franko Tejbár csütörtökön arról értesítette a vendégeit, hogy október 27-től november 8-ig átmenetileg zárva tartanak. Azt írták, ennek az az oka, hogy egy ásványvizes palackot nem a megfelelő áfakulccsal ütöttek be a pénztárgépbe, így – nem szándékosan – 88 forinttal károsították meg a magyar költségvetést. Ezért a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 12 nap bezárásra, illetve további pénzbírságra büntette a céget.

A Telex megkeresésére a NAV azt közölte, hogy a legtöbb üzletzárás ismétlődő mulasztás esetén történhet meg. Azt írták, a Franko Tejbár egy 2021 őszi ellenőrzéskor nem a megfelelő áfagyűjtőt használta (27 százalék helyett 5 százalékot), amiért akkor pénzbírságot szabtak ki rájuk, és felhívták a figyelmüket az áfagyűjtő helyes használatára.

„Fél évvel ezelőtt, egy újabb ellenőrzésen szintén fennakadt a cég, ismét az alacsonyabb áfakulccsal rögzítették az eladási árat a pénztárgépbe. Ezzel nemcsak a költségvetést károsították meg, hanem a tisztességes versenytársakhoz képest is jogtalan előnyhöz jutottak. Mivel három éven belül ez már a második mulasztása volt az adózónak, – a hatályos jogszabályok szerint – a NAV üzletzárást alkalmaz a jogkövető magatartásra ösztönzés érdekében” – írták.

A Franko Tejbár pénteken újabb Facebook-poszttal reagált az esetre. Kiemelték, hogy a NAV a jogszabályoknak megfelelően járt el és szankcionált, ugyanakkor úgy érzik, hogy a jogszabályi környezet aránytalanul túlzó, és még a NAV-nak sem ad mérlegelési lehetőséget az ilyen kivédhetetlen hibákkal szemben.

„Sajnos három áfakulcs alkalmazása esetében, illetve a vendégek visszajelzése alapján, hogy hol fogyasztja el az adott terméket, a munkatárs helyes mérlegelésén múlik, hogy melyik áfakulcsot választja. Ilyen esetben előfordul hiba. Mi is beleestünk már korábban egyszer ebbe a hibába, de megteszünk mindent annak érdekében, hogy kiküszöböljük jövőre nézve a hasonló eseteket” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!