DK: Éppen a magyar gáztározók töltöttsége marad el az európaiaktól

2022. október 28. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Ember legyen a talpán, aki talál egy igaz szót a miniszterelnök ma reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában. Orbán Viktor azt állította, hogy nálunk tele vannak a gáztározók, de másnak ez a szankciók miatt nem sikerült, valamint, hogy a szankciók felelnek az inflációért is”, írta a DK európai parlamenti képviselője. Orbán Viktor péntek reggel a rádióban a többi között arról beszélt:

„Ma Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak meg nem. Miért kéne összeállni velük, hogy közösen szerezzünk be? Azzal mi csak rosszul járnánk.”

Molnár Csaba szerint ezzel szemben az igazság a következő:

  • a gáztározók átlagos töltöttségi szintje az EU-ban 92%-os, a magyar töltöttségi szint 79%. Éppen a magyar gáztározók töltöttsége marad el az európai tározókétól.
  • A magyar élelmiszerek árai a tönkretett forint és az orbáni infláció miatt szaladtak el. Nem véletlen, hogy sehol az EU-ban nem drágultak akkorát az élelmiszerek, mint Magyarországon, ez magyar sajátosság, amit Orbán Viktornak „köszönhetünk”

– írta a Demokratikus Koalíció politikusa, aki szerint Orbán Viktornak az általa is megszavazott szankciók az utolsó reménye, hogy másra hárítsa a felelősséget, ellenkező esetben be kellene ismernie: az elmúlt 12 év és az Orbán-rendszer tette tönkre Magyarországot, Orbán miatt van megélhetési válság.

Eközben a Momentum Mozgalom azt közölte, Orbán Viktor hazudik a szankciókról. Szerinte a gáz ára a szankciók miatt magas, ez pedig annyival növeli a gyártási költségeket, hogy emiatt Európa-bajnok a magyar élelmiszer-drágulás. Az igazság azonban az, hogy

a gáz árát Putyin már a szankciók, sőt a háború megkezdése előtt elkezdte emelni, ez egyértelműen látszik az adatokból. Sőt, a gáz ára már szeptember vége óta trendszerűen csökken a nemzetközi piacon, de a magyar árak, az infláció mégsem mérséklődik

– írták, szavaikat idevágó adatokkal alátámasztva. A Momentum szerint az árakat valójában nem a szankciók hajtják fel, hanem a rossz kormányzás ára, a Fidesz-felár. Emiatt van megélhetési válság Magyarországon.

Arról, hogy a miniszterelnök mit mondott a péntek reggeli rádiós nyilatkozatában, ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!