Hatalmas különbségek vannak a pedagógusi túlórapénzek között

2022. október 27. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Sok tankerületben feltűnően kevés túlórapénzt fizettek ki az elmúlt években a pedagógusoknak, akár negyvenszeres különbségek is előfordulhatnak. A jelenségre a 24.hu cikke hívja fel a figyelmet.

Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején átlagosan havi 300 forintot kapott egy tanár, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a tankerületek trükköznek a tanárok túlórapénzével, amit a számok is bizonyítanak. „Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt” – mondta.

Szerinte a ki nem fizetett túlórák miatt bírósághoz fordulhatnának a pedagógusok, de a többségük inkább „lenyeli”, hogy nem adják meg rendesen a túlórák ellenértékét, „a kisebb rész pedig csomagol és otthagyja a pályát”.

A magyar pedagógusok fizetése 2014 óta folyamatosan veszít az értékéből, másodállások nélkül nem tudnak megélni. Ebben a videónkban pedagógusok mondják el, hogy viselik a jelenlegi feszült helyzetet, és miért szeretnek még így is tanítani.

Csütörtökön is folytatódnak az országos tiltakozások, Budapestet élőlánccal szeretnék körbeölelni, az erről szóló közvetítésünket itt találja meg>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!