Megjelentek a kormányrendeletek a Rogán Antal alá tartozó „védelmi és biztonsági” ellenőrzésekről

2022. október 24. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló, tavaly megjelent törvény végrehajtásához kapcsolódó hat kormányrendelet jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben (a közlönyt pdf-ben itt olvashatja). A Népszava már a múlt héten írt arról, hogy tovább bővül a Rogán Antal alá tartozó „védelmi szuperhatóság”, és a most megjelent jogszabályok – valamint a polgári védelemről szintén hétfőn kiadott kormányrendelet – ezt az értesülést erősítik meg.

A „védelmi és biztonsági célú ellenőrzésekről” szóló kormányrendelet – és a rendelet alapjául szolgáló törvény szerint – a minisztériumok, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a kormányzati főhivatalok, központi hivatalok és a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági feladatainak teljesítését ellenőrzését írja elő. A rendelet egy helyen említi a Nemzeti Eseménykezelő Központot, amelyet a korábbi lapértesülések szerint a „védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” üzemeltet, és amelynek fő feladata pedig az összkormányzati válságkezelés, illetve a különleges jogrendi feladatellátás szakmai koordinációja és összehangolása lesz. Ez az új központ kiválthatja a korábbi operatív törzsek és rendkívüli jogrendi munkacsoportok működését.

A rendelet szerint az ellenőrzéseket éves ellenőrzési terv alapján végzik, az azok alapján készült jelentéseket a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve „a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a Kormány részére terjeszti elő”. Emellett a rendelet előírja, hogy „a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” évente beszámolót is készít a kormánynak az intézkedési tervekben foglaltak megvalósításáról.

A kormány egy másik rendeletével a védelmi és biztonsági ellenőrzésre kötelezett intézményeknél „védelmi és biztonsági célú gyakorlatokat” ír elő. Ennek célja, hogy „az államigazgatás szervének, szervezetének védelmi és biztonsági eseményre való reagálási, és az arra vonatkozó kezelési képességét az ágazati gyakorlaton és a központi gyakorlaton keresztül rendszeresen ellenőrizhessék”.

Ugyancsak rendeletbe foglalták, hogy mennyi lehet a maximális bírság, amit a törvényben előírt szabályok megsértése esetén ki lehet róni. Több különböző szabályszegés esetén is legfeljebb 5 000 000 forint lehet az egyes bírságtételek egyesített összege. Arról, hogy egy védelmi és biztonsági ellenőr egy vizsgálatnál esetleg összeférhetetlen-e, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, azaz jelenleg Rogán Antal dönt.

A Magyar Közlönyben szintén hétfőn jelent meg egy kormányrendelet a polgári védelemről. Ebből kiderül, hogy a polgári védelem tevékenységét, így egyebek mellett azt, hogy ha „az állampolgári kötelezettségen alapuló ideiglenes polgári védelmi szolgálat azonnali teljesítésének szükségessége” felmerül, szintén a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény alapján szabályozza a kormány.

Két további rendelet „egyes védelmi és biztonsági tevékenységekkel kapcsolatos belügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról” és „egyes gazdasági társaságoknak a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvény szerinti ellátási kötelezettségeiről” szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!