Gulyás: Az EU orosz gázra vonatkozó szankcióötlete a magyar gázellátást számolná fel

2022. október 23. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar kormány minden olyan uniós javaslatot támogat, amely az energiaárak csökkenéséhez vezet, de azt nem támogatja, amely az ellátásbiztonságot felszámolja”

-mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió műsorában, írja az MTI. Gulyás a héten tartott uniós csúcstalálkozóról azt mondta, „Magyarország számára hátrányos lett volna, ha az Európai Unió a gázra vonatkozóan is szankciókat és embargót vezet be”. Hozzátette, ha az oroszok a szankciók miatt „felmondanák a korábban megkötött szerződést, az ország gázellátása kerülne veszélybe.”

„A bizottságnak lényegében nem árcsökkentő, hanem a szankciókat a gázra is kiterjesztő javaslatai voltak, ami egyértelműen és biztosan azzal jár, hogy Magyarországon a családoknak és a vállalkozásoknak nem jut elegendő gáz”

-így Gulyás, aki hozzátette, „ezt sikerült megakadályozni”. A miniszter szerint Európa „nem tudja magát gázzal ellátni, így nincs abban a helyzetben, hogy diktálja az árakat”.

A közös uniós gázbeszerzések ötletére Gulyás azt mondta, „a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen kötelező semmilyen beszerzésben részt venni”.

Az EU eheti csúcstalálkozójáról itt írtuk meg, hogy már az is siker, hogy a tagállamok nem vesztek össze még jobban rajta. Az energetikai ársapka leghangosabb ellenzője – szokásához híven – Orbán Viktor volt a találkozón, aki a csúcs eredményéről azt írta, „ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk”.

Orbán szerint a siker lényege, hogy ha lesz is ársapka, a magyar gázszállítási szerződések felmentést kapnak az alól, és a közös gázbeszerzés sem lesz kötelező Magyarország számára (bár mint a fenti mechanizmusból látszik, valójában mások számára sem). Ezt azzal indokolta, hogy ezzel „nyitva marad minden beszerzési lehetőség”, ami azért fontos, mert „csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon”.

Ez a megfogalmazás azért meglepő, mert a kormány lépései az utóbbi években pont az orosz függést erősítették a nagyobb energiapiaci verseny ösztönzése helyett, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter továbbra is az orosz gázban hisz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!