Az energiaárak visszaszorításáról szólt az uniós csúcstalálkozó a héten

2022. október 22. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a kormány az e héten kezdődött plakátkampányban ostorozza a közös uniós szankciókat, az uniós miniszterelnökök, állami vezetők Brüsszelben csúcstalálkozón tárgyaltak csütörtökön és pénteken az energiaárakról. Abban egyetértés volt, hogy le kell szorítani az energiaárakat, a gázárplafon bevezetéséről azonban a Reuters cikke szerint nem sikerült megegyezni. Arról döntöttek az uniós vezetők, hogy megvizsgálják a gázárak korlátozásának lehetőségeit, az Európai Bizottság új kiegészítő indexet dolgoz ki.

Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás. A szöveg szerint a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

„Ezt a veszélyt ma sikeresen elhárítottuk. Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk”

Facebook-oldalán értékelte az ülést Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint megállapodtak abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, „az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!