Zuglóban, Szolnokon és Nyíregyházán is több százan demonstráltak az oktatásért

2022. október 21. – 18:24

Zuglóban, Szolnokon és Nyíregyházán is több százan demonstráltak az oktatásért
Pénteken Zuglóban is demonstráltak az oktatásért – Fotó: Varga Dániel

Másolás

Vágólapra másolva

„Lépjünk együtt!” címmel Zuglóban szolidaritási akciót szerveztek a kerületi szülők, aminek célja, hogy szülők és szimpatizánsok kifejezhessék támogatásukat a pedagógusok felé.

„Szeretnénk fókuszba helyezni az iskolák helyett az eddig kevéssé megjelent, de szintén a közoktatás/köznevelés részét képező óvodákat, gyógypedagógiai intézményeket és szakszolgálatokat”

– írta lapunknak Sőnfeld Anna, az esemény szervezője.

Az akció 17:30-kor kezdődött az Örs vezér útján, az esemény első felében a kerületben dolgozó szakemberek és szülők beszédei voltak. A beszédek után a részt vevők közösen átvonultak a Mályva térre, ahol fény élőlánccal vették körbe a Zuglói Benedek Elek EGYMI és Mályva Óvoda területét.

„Gyertek kockásban, hozzatok transzparenseket és legyen nálatok világító elemes mécses, lámpás, vagy világítsatok a telefonotokkal a fényláncban!”

– írták az esemény Facebook-oldalán.

Szolnokon körülbelül 650-en demonstráltak pénteken – Fotó: Olvasói fotó / Telex Szolnokon körülbelül 650-en demonstráltak pénteken – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Szolnokon körülbelül 650-en demonstráltak pénteken – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Pénteken emellett több vidéki nagyvárosban is volt demonstráció. Nyíregyházán a legutóbbi, több száz fős tüntetés után újabb megmozdulást szerveztek, ahol fáklyás felvonulással, molinókkal és beszédekkel jelezték a résztvevők, hogy szerintük óriási gondok vannak az oktatással. Egy résztvevő a Telexnek azt írta, hogy ezúttal is több százan vettek részt a demonstráción. Szolnokon szintén tüntettek, itt a „Lépjünk együtt az oktatásért!” címmel hirdettek meg eseményt péntek délutánra. A résztvevők fél 5-től a Tiszai hajósok terén gyülekeztek, ahol beszédek voltak, majd egy perc néma csend következett az oktatásért. Ez után „zajos séta” kezdődött, melynek a végcélja ugyanúgy a Tiszai hajósok tere volt, ahol végül a demonstrálók közösen énekeltek. Az egyik résztvevő lapunknak azt mondta: nagyon megható volt az egész, körülbelül 650-en voltak ott a menet indulásakor.

A Facebook-eseményben a szervezők azt írták, hogy a rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet

  • a pedagógusok és a diákok túlterheltségére,
  • a szabad tankönyvválasztás és a tanulási/tanítási autonómia visszaállításának fontosságára,
  • a pedagógusok és más iskolai/óvodai dolgozók megalázó fizetésére,
  • a valódi sztrájkjog hiányára,
  • a tanárok fenyegetése és kirúgása helyett valódi párbeszéd szükségességére.

Csütörtökön este Pápán közel 400 ember gyűlt össze a város központjában, ahol diákok, szülők, tanárok együtt demonstráltak.

Az idei tanévben újdonság, hogy egyre több szülők által szervezett akció van szerte az országban. Ezeknek a célja, hogy a szülők is szolidaritást vállaljanak a tanárokért, akik régóta a magasabb fizetésért, a munkaterheik csökkentéséért, a sztrájkjoguk visszaállításáért küzdenek. Pénteken az óvodapedagógusok minden eddiginél szélesebb körben fogtak össze, hogy közösen hívják fel a figyelmet az ágazatban uralkodó problémákra. A közös polgári engedetlenséghez több száz óvodai dolgozó csatlakozott. A pedagógusok legközelebb október 27-én sztrájkolnak országosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!