Politico: Az uniós csúcs közben menesztették az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövetet

2022. október 21. – 06:28

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Orbán Viktor az uniós csúcson tárgyalt az energiaárakról, váratlanul menesztette a kormány Baranyai Gábort, a brüsszeli állandó képviselet képviselő-helyettesét, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet – írja a Politico. A lap információi szerint másfél órát kapott Baranyai, hogy összepakoljon az irodájában, és távozzon.

A 444 cikke szerint Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

Mivel az energetika Baranyai szakterülete, ezért a 444 szerint elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével.

Kérdést küldünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak Baranyi menesztéséről. Amint válaszolnak, természetesen frissítjük cikkünket.

A nyáron Stelbaczky Tibor, a brüsszeli állandó nagykövetség vezetője távozott posztjáról. Az Eurológus információi szerint Stelbaczky döntésében szerepet játszhatott, hogy Orbán Viktor arra utasította, blokkolja a hatodik uniós szankciós csomagot Oroszország ellen (benne Kirill pátriárka kitiltásával), egy nappal azután, hogy arról megállapodtak az EU állam- és kormányfői. A helyére Ódor Bálintot nevezték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!