Közösen írt levelet a két pedagógus-szakszervezet Orbán Viktornak, hogy hívja össze a sztrájkbizottságot

2022. október 20. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete nyílt levélben szólította fel ismét Orbán Viktort a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására.

„2022-október 7-én PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága kezdeményezte az Önnek írt nyílt levelében – a sztrájkról szóló törvény alapján –, hogy járjon közbe a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívásában. Levelünkre mindeddig nem kaptunk választ, holott a sztrájktörvény a feleknek – jelen esetben a kormány és szakszervezeti oldal számára – együttműködési kötelezettséget ír elő. Álláspontunk szerint ezt a kormányoldal megsérti, mivel hónapokig nem hajlandó a határozatlan idejű sztrájk alatt a szakszervezetekkel egyeztetni” – írják a levélben.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a PDSZ szerint augusztus 30-án azt ígérte a szakszervezetnek, hogy amennyiben Brüsszelből érkezik válasz, öt napon belül összehívja a szakszervezeteket, és azonnali egyeztetést kezdeményez, ez azonban nem történt meg.

„A béremelésről szóló követelésünkről, az ezzel kapcsolatos ígéretről csak a Kormányinfón 2022. október 13-án tett bejelentésből szereztünk tudomást – írja a szakszervezet. – Véleményünk szerint a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a Kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni.”

A PDSZ arra kéri a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul intézkedjen az ügyben, illetve kezdeményezték kormánybiztos kinevezését is, mert az oktatás
válságos állapota szerintük ezt indokolja, de a PDSZ szerint erre sem érkezett válasz az illetékesektől.

A következő egységes, országos sztrájknap, amit a PDSZ és a PSZ együtt meghirdet, október 27-én lesz. Október 20-án, 16 óráig kell majd ehhez jelentkezni az intézményvezetőnél a tanároknak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől