Kamatplafont és hitelmoratóriumot kér a vállalkozásoknak az iparkamara

2022. október 20. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

A lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél a moratórium lehetőségét kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kormánytól – írja az MTI.

Az iparkamara közleménye szerint a javaslatot a jegybank pénteki döntése indokolja, hiszen a bankok gyakorlatilag azonnal beépítették az árazásukba az új egynapos betéti tendert, amely 18 százalékra emelkedett. Hozzátették, hogy ezzel együtt a kamatfolyosó felső széle, amely azt mutatja, hogy meddig mehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatemelésekkel, az eddigi 15,5-ről 25 százalékra emelkedett.

„A vállalkozó mindkettőt villámgyorsan megérzi majd, az is, aki hitelhez szeretne jutni, és az is, aki hitelt fizet”

– idézték Parragh Lászlót, az MKIK elnökét.

A közleményben leírják, hogy sok cég, amelyik váltakozó kamatozású hitelt fizet, a kamatforduló napja után az eddigieknél akár 20 százalékkal magasabb törlesztőrészlettel is szembesülhet. Azok pedig, amelyek most gondolkoznak hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak majd hitelt – mondta Parragh. Hozzátették, hogy ezzel a döntéssel szinte mindegy lett, mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb, és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak.

„Ennek visszafordíthatatlan hatása lesz a működésükre – fel is függeszthetik vagy megszüntetheti azt – és akár a munkavállalóiktól is megválhatnak”

– mondta a megnövekedett törlesztőrészletekről Parragh László.

A közleményben kifejtették: a kamatplafonnak és a moratóriumnak köszönhetően a lakossági hitelt törlesztőknek ez most nem jelent hirtelen negatív változást, de a koronavírus-válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás. Parragh szerint ezeket a terheket a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tudja majd kigazdálkodni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!