Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a jászberényi városházán

2022. október 19. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három év nehézségei miatt elmaradt testvérvárosi látogatást pótolták be kedden Jászberényben. A városháza dísztermében Budai Lóránt polgármester személyesen adta át Andreas Michalowskinak, a Vechtai Önkéntes Tűzoltóság vezetőjének a város tiszteletbeli polgára címet.

A ceremóniát egy kellemetlen közjáték előzte meg. A jászsági városba érkező vendégeknek, Vechta polgármesterének és kíséretének a német himnusz helyett a nácik által kedvelt szöveggel kezdték lejátszani a dalt („Deutschland, Deutschland über alles”). Gedei József, a város DK-s politikusa szerint a dalnak a német küldöttség egyik tagja vetett véget azzal, hogy határozott kézmozdulattal jelezte, fejezzék be a lejátszást.

„Valóban történt a testvérvárosi eseményen egy nagyon kellemetlen malőr. Természetesen, mindez véletlen volt, és elnézést kértem” – mondta Budai Lóránt jobbikos városvezető a képviselő-testület szerdai ülését követően egy helyi fideszes képviselő kérdésére válaszolva.

Budai a Szoljon.hu-nak azt mondta, hogy megtalálták a felelőst, és az eset nem marad következmények nélkül. Budai szerint a vacsoránál barátsággal fogadta bocsánatkérését a vechtai delegáció.

Jászberényben egyébként az eset előtt egy nappal, hétfőn oszlatta fel magát a képviselő-testület, ezért hamarosan új választást fognak tartani a városban. A testület feloszlatását dr. Gedei József, a DK helyi erős embere kezdeményezte, ebben támogatták a fideszes képviselők is. Gedei korábban alpolgármester, még korábban, még MSZP-s színekben pedig polgármester volt Jászberényben.

Gedei szerint a várost 2019 óta vezető jobbikos polgármester, Budai Lóránt alkalmatlan, és úgy látja, a város törvényellenesen működik, emiatt támogatta a képviselő-testület feloszlatását.

A 2019-es önkormányzati választás után a jászberényi képviselő-testületben az ellenzéki Közösen Jászberényért Egyesületnek 6 képviselője volt – a polgármester nélkül –, a Fidesznek szintén 6, a Mi Hazánknak 1. Az egyesület képviselői között egy DK-s, Gedei József volt. A testület feloszlatásáról szóló előterjesztést 8 igen szavazattal fogadták el.

A városban kialakult politikai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!