Kevesebb gyógyszerhez kell méltányossági kérelem januártól

2022. október 19. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

A méltányossági gyógyszer felírásának észszerűsítését tervezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – erről a Népszava tudósítása szerint Bidló Judit főigazgató-helyettes beszélt egy szakmai konferencián. Azt szeretnék elérni, hogy a normál támogatási rendszerbe kerüljenek be a valóban szükséges gyógyszerek.

A NEAK januárig várja a gyártók befogadási kérelmeit az eddig egyedi méltányosságból hozzáférhető termékeikre. Azt ígéri az egészségügyet is felügyelő Belügyminisztérium, hogy minden termékről gyorsított eljárással, 90 napon belül megszületik majd a döntés.

Ha ez megvalósul, ezután csak akkor kell majd méltányossági kérelmet benyújtani – ahhoz egy új elektronikus felületet is kialakítanak –, amikor egy adott terápiához közfinanszírozásból nincs más esélye a betegnek.

A Népszava összeállításából – amit a NEAk adatai alapján készített – kiderül, hogy egyedi méltányosság alapján adott gyógyszerekre 29,569 milliárd forintot költött a társadalombiztosítás, míg ritka betegségek gyógyszereire és külön keretből finanszírozott speciális gyógyszerekre további csaknem 32 milliárdot – ez a két szám együtt is eltörpül a vényköteles gyógyszerek 387 milliárdos tb-támogatása mellett.

Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kapott SMA-terápia néhány más terápiával együtt továbbra is egyedi méltányosság keretében lesz elérhető, mivel nincs összehasonlítható alap más készítményekkel – írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!