„Én és a kint élő Erasmus-társaim napról napra élünk” – A BME-n is csúszik az ösztöndíjak kifizetése

2022. október 19. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több hallgatója nem kapta meg időben az Erasmus ösztöndíját, olvasóink azután írtak nekünk, hogy kedden beszámoltunk róla, a Corvinus Egyetem több hallgatójának nem érkezett meg az Erasmus+ ösztöndíja.

„Én és ismerőseim 10.18.-ig sem kaptuk meg az erasmus támogatást. Mi mind a BME-re járunk és egyikünk már augusztus közepe óta külföldön tartózkodik, Norvégiában, az egyik legdrágább országban”

– írta nekünk olvasónk.

Ha nem lenne félretett pénze, illetve a rokonai nem tudnának kölcsönadni neki, egy hónapig sem bírná a saját forrásaiból fedezni a költségeit.

Egy másik olvasónk azt írta: „Sajnos a BME Gépész Karán sem jobb a helyzet, miközben szeptemberben azt írták: Az Erasmus+ pályázati program támogatásainak kifizetése folyamatos.”

Az utolsó hivatalos információjuk szerint „mindent elkövetnek, hogy a támogatás októberben kifizetésre kerüljön”. A szerződést szeptember 6-án írták alá, ebben 30 nap volt megadva a tényleges utalás dátumának. De ez azóta sem történt meg.

„Közben a kiutazást, a kollégiumi díjat és a kauciót, meg a szemeszter bérletet már ki kellett fizetni ami közelíti az 1000 €-t, nem beszélve a napi megélhetésről.”

Egy másik olvasónk jelenleg is Erasmus+ ösztöndíjjal tanul Hollandiában, a keddi cikkünket olvasva úgy érezte, mintha a saját történetéről írtunk volna.

„Nekünk is azt a tájékoztatást adta az iskola, hogy adminisztratív hiba miatt késik az ösztöndíj összege. A legutóbbi ígéretük, hogy október folyamán küldik az utalást, de sajnos ennek még semmi nyoma. Jelenleg az euró árfolyama 413, mint lehet tudni Hollandiában az árak nagyon magasak, én és a többi kint élő Erasmus társaim napról napra élünk és nem látjuk a végét.”

A BME egy mesterszakos hallgatója Portugáliában van, és azt írta, hogy közülük még senki nem kapta meg az ösztöndíját. Egy szülő lapunknak azt írta: „Fiam erasmussal október elsejétől külföldön van, jár az egyetemre és még egy fillért nem kapott, édesapám támogatásából tudta kifizetni a lakbért és vesz élelmet.”

Szerda reggel megkerestük a BME-t, azt kérdeztük tőlük, hogy mióta csúszik a kifizetés, mi a csúszás oka és mikor kaphatják meg a tanulók a pénzt. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Egyik olvasónk felvetette, hogy talán nem is csak az egyetem hibája, hogy nem érkezett meg időben a pénz, hanem a folyósítást intéző Tempus Közalapítványé. Kedden őket is kerestük az ügyben, várjuk válaszukat.

Frissítés: A Tempus Közalapítvány szerda délután válaszolt kérdéseinkre, azt írták: Az Erasmus+ Program felsőoktatási részén a hallgatói szerződések megkötése intézményi hatáskör. A Tempus Közalapítványhoz a Corvinuson kívül más egyetemtől bejelentés nem érkezett.

Kedden írtuk meg, hogy többen is panaszkodtak lapunknak arról, a Corvinus Egyetem nem küldte el nekik időben az Erasmus-ösztöndíjukat. Megkerestük az ügyben a Corvinus Egyetemet, akik válaszukban azt írták:

„A Corvinus számára fontos, hogy hallgatói minél nagyobb arányban éljenek az Erasmus által nyújtott lehetőségekkel.

Valóban történt egy sajnálatos adminisztratív hiba, ami miatt idén csúsztak az ösztöndíj-kifizetések,

de október 20-ig mindazok a hallgatók, akik adataikat rögzítették és dokumentumaikat megküldték, gyorsított eljárásban megkapják az utalásokat, és a Corvinus a héten a többi érintett diáknál is elindítja a kifizetéshez szükséges adminisztrációs eljárást.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!