Januártól nyílt forráskódú programokat kell használniuk a kormányhivataloknak

2022. október 18. – 23:48

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi és vármegyei kormányhivataloknak januárban át kell állniuk nyílt forráskódú programok használatára – áll Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében. Ez minden olyan informatikai szolgáltatásra vonatkozik, ahol a lépést nem zárja ki valamilyen műszaki vagy gazdasági ok.

A rendelet kiemeli, hogy különösen az emailes rendszereknél és az irodai alapprogramoknál tartják fontosnak az átállást – ez utóbbihoz hozzátartoznak a böngészőprogramok is.

Gulyás Gergely azt is elrendelte, hogy a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. egy irányítástámogatási rendszert üzemeltessen. Ez egy olyan gazdálkodási- és adattárházrendszer lesz, ami segíthet a kormányhivatalok egységes, hatékony működésében. Ennek informatikai infrastruktúráját a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.

Frissítés – október 19:

Mint kiderült, igazából ez nem újdonság, mert a kormányhivatalok részben már évek óta használnak ilyen programokat, a vármegyék miatt volt szükség a rendeletre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!