76 éves korában meghalt Frank Júlia szakácskönyvszerző

2022. október 18. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

A gasztronómiai írót – aki több mint 130 szakácskönyv szerzője volt – 76 éves korában, kórházban érte a halál – írja az Nlc.hu egy családhoz közel álló forrásra hivatkozva. A Telex megkeresésére Frank Júlia férje azt írta, hogy a szakácskönyvszerző kedden hajnalban halt meg.

Generációjának meghatározó figurája, az egyik legtermékenyebb szakácskönyvszerző volt. A nyolcvanas években mindenkinek a polcán akadt egy olyan kiadvány, amelynek receptjeiért ő volt a felelős. Leginkább azokhoz a dolgozó nőkhöz szóltak szakácskönyvei, akik munkából hazaesve gyorsan, egyszerűen szerettek volna főzni valamit a családjuknak.

Az Nlc.hu 2018-ban készített interjút Frank Júliával, aki akkor többek között arról is beszélt, hogy sosem dob ki ételt, és legalább tízezer receptet tud fejből. Akkor éppen a 129. kiadott szakácskönyvénél tartott, és arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte nincs még egy ember a világon, aki ennyi szakácskönyvet írt volna.

A főzési imádatáról ezt mondta: „Azt azért tudni kell rólam, hogy én kinyitom a hűtőt, és abból készítek ételt, ami itthon van, csak a vendégségek előtt gondolom át alaposabban a menüt. És a legtöbbször nem készül ugyanúgy étel, mindig variálok valamit, belekerül még valami, vagy éppen elveszek belőle egy hozzávalót. A legjobban a kísérletezést szeretem, szerencsére pontosan megérzem, mi mihez passzol, melyik fűszer adja meg a legjobb ízt, borzasztóan élvezem. Nálam mindig, minden van itthon, négy hűtőből főzök, óriási fagyasztókapacitásom van, és imádok vásárolni is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!